Breda richt zich met prefabwoningen op betaalbaar wonen

bron: BredaVandaag

De gemeente Breda werkt samen met woningcorporatie AlleeWonen aan de komst van dertig prefabwoningen in de wijk Kesteren. De kant-en-klaar gefabriceerde huisjes zijn ongeveer 25 vierkante meter groot en moeten zo’n 450 euro per maand gaan kosten. Breda wil hiermee het aanbod van betaalbare huurwoningen uitbreiden.

Mooie mix van bewoners

“Het is fijn dat de eerste stap is gezet. De druk op de woningmarkt is groot,” zegt wethouder Patrick van Lunteren. De prefabwoningen zijn weliswaar klein, maar kunnen de huurmarkt wel lucht geven. Van Lunteren: “Je moet een keuze maken om de kosten laag te houden, maar je kunt prima op 25 vierkante meter wonen.”

De wethouder hoopt dat de woningen een ‘mooie mix van bewoners’ gaan huisvesten. “Het is natuurlijk vooral bedoeld voor starters, mensen die een andere woonruimte zoeken vanwege een scheiding, statushouders en studenten. Iedereen met de kleine portemonnee.” Vanaf mei 2017 zouden de eerste bewoners de prefabwoningen moeten gaan betrekken.

Korte termijn

Met de prefabwoningen richt Breda zich op het aanpakken van de schaarste aan betaalbare woningen op de korte termijn. Doordat de huisjes in de fabriek zijn gebouwd blijven de bouwkosten laag en is de bouwtijd zeer kort.

Voor de lange termijn moet ten minste 20% van de nieuwbouwwoningen in Breda bestemd zijn voor de sociale sector. Deze woningen dragen vanwege hun tijdelijke aard niet bij aan die doelstelling. Wettelijk mogen de huisjes maximaal tien jaar op dezelfde plek blijven staan. Om ook op de lange termijn de woningschaarste aan te pakken, zullen er dus ook permanente huizen in de sociale sector bij moeten komen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook