Crisis veroorzaakt explosieve groei in vraag naar huurhuizen

bron: Nu.nl

De huursector zit in de hoek waar de klappen vallen. Nadat vorige week al werd gemeld dat huurprijzen van sociale huurwoningen zeer waarschijnlijk zullen gaan stijgen en woningcorporaties in zwaar weer terechtkomen, heeft minister Liesbeth Spies middels een onderzoeksrapport nu ook bekend gemaakt dat de vraag naar huurhuizen de komende 8 jaar met 75.000 zal stijgen. Zeer opmerkelijk is dat 2 jaar geleden nog werd gedacht aan een daling van 45.000.

Steeds minder mensen kopen

De grote boosdoener is de economische crisis waarin Nederland momenteel verkeerd. Een groeiend aantal mensen is zeer onzeker over hun toekomst met als gevolg dat ze angstig zijn om koopwoningen te kopen. Ook wordt het voor een grote groep mensen steeds lastiger om een woning te kopen, denk bijvoorbeeld aan de strengere regels omtrent het verstrekken van een hypotheek. Een bijkomend probleem is dat huurprijzen in veel steden en regio's significant stijgen. Ook de huur van vrijkomende sociale huurwoningen stijgt de komende jaren aanzienlijk, namelijk gemiddeld ruim 13 procent.

Beleid Rutte faalt

PvdA-Kamerlid Monasch ziet in de uitkomsten van het rapport het bewijs dat Rutte's beleid aangaande de woningmarkt compleet is gefaald. "Mensen kopen niet meer, huurprijzen stijgen en de bouw ligt stil.", aldus Monasch. Volgende week gaat de Kamer opnieuw het debat aan met minister Spies over de problemen op de woningmarkt.

Gerelateerd nieuws

Lees ook