De huur is duur en het aanbod beperkt: het probleem met goedkope vrijesectorhuurwoningen

bron: Nu.nl

Er is een tekort aan huurwoningen in de vrije sector. Door het kleine aanbod in deze sector zijn de prijzen van commerciële huurwoningen het afgelopen jaar gemiddeld met 7,9 procent gestegen. Waar in Nederland is de huur het meest gestegen en kan er iets gedaan worden aan deze hoge huren?

Stijgende huren, behalve in Zeeland

In 2016 trok de Nederlandse economie sterk aan, waardoor de woningmarkt verder uit het slop getrokken werd. Hierdoor stegen de prijzen van zowel koop- als huurwoningen. De NVM en Vastgoedmanagement Nederland hebben onderzoek gedaan naar de gemiddelde huurstijging in Nederland in 2016. Uit hun gegevens blijkt dat de gemiddelde huur van vrijesectorhuurwoningen, ofwel woningen waarvan de huur meer dan €710 per maand is, met bijna 8 procent steeg. Een commerciële huurwoning kostte eind 2016 gemiddeld €10,48 per vierkante meter. De totale huurprijs van een huurwoning in de vrije sector steeg naar een gemiddelde van bijna €1000 per maand. Zo’n gemiddelde vertekent makkelijk, want per type huis verschilt de huurstijging nogal. De huur van appartementen steeg namelijk gemiddeld met 9,5 procent, terwijl de huurstijging voor woonhuizen ‘maar’ 2,1 procent was. Ook zijn er grote regionale verschillen te zien in de huurstijgingen. In vergelijking tot een jaar eerder ontwikkelde de huur per provincie zich als volgt:

Zeeland- 2,6%
Zuid-Holland+ 0,5%
Drenthe+ 1,7%
Groningen+ 2,3%
Limburg+ 2,7%
Gelderland+ 2,9%
Flevoland+ 3,7%
Overijssel+ 4,2%
Noord-Brabant+ 4,2%
Friesland+ 6,5%
Noord-Holland+ 9,8%
Utrecht+ 19,6%

Wie op zoek is naar een betaalbare huurwoning heeft in Zeeland de meeste kans, omdat dat de enige provincie van Nederland is waar de huur gemiddeld gezien daalde.

Huurhuizen onbetaalbaar voor de middenklasse

Als de huur van een woning minder dan €710 per maand bedraagt, is dit een sociale huurwoning. Deze worden passend toegewezen. Boven dat bedrag vallen huurwoningen in de vrije sector, maar hierin is het aanbod dus veel te klein. Dit komt omdat er de afgelopen tien jaar, mede door de crisis, te weinig is geïnvesteerd in de commerciële huursector. Nu zijn slechts 6% van alle huizen in Nederland vrijesectorhuurwoningen. Mensen met een middeninkomen zijn hiervan de dupe. Zij verdienen te veel om aanspraak te maken op een sociale huurwoning, maar hebben niet genoeg inkomen om een huis te kopen. Het aanbod aan commerciële huurwoningen moet dus groter worden. De komende jaren gaan er 25.000 van deze huurwoningen bijgebouwd worden, maar de vraag is of dit genoeg is. De NVM en VGM hopen dat er meer maatregelen genomen gaan worden om dit aantal omhoog te krijgen, zoals sociale huurwoningen liberaliseren of particuliere verhuur makkelijker maken. Tot die tijd zullen de huren van vrijesectorhuurwoningen in populaire woongebieden niet snel omlaag gaan.

Gerelateerd nieuws

Lees ook