Deel scheefwoners ontspringt de dans van inkomensafhankelijke huurverhoging

bron: Nu.nl

Je bent erkend scheefwoner, verdient jaarlijks meer dan 33.000 euro of zelfs 43.000 euro en woont in een sociale huurwoning. Dan weet je dat er een flinke huurverhoging aan zit te komen van 4,5% of 6,5% voor de hogere inkomens. Vervelend... Het enige dat de woningcorporatie nodig heeft om de verhoging door te voeren, is informatie van de Belastingdienst zodat de verhuurder weet in welke inkomensgroep je valt. En laat de Belastingdienst hier nu al haar handen vol aan hebben.

Woningcorporaties missen gegevens

Want woningcorporaties hebben over maar liefst 30% van hun huurwoningen nog steeds geen gegevens ontvangen van de Belastingdienst. Volgens de Dienst van de Blauwe Envelop is er bij het aanleveren van inkomensgegevens van honderduizenden huurders ‘iets fout gegaan’. In totaal zou het gaan om informatie over huurders van 660.000 van de 2,2 miljoen huurwoningen. Zonder deze gegevens geen forse huurverhoging. Lucky you!

Geen inkomensafhankelijk huurverhoging

Bij een rondvraag onder 46 woningcorporaties blijkt dat 27 corporaties van plan zijn om de inkomensafhankelijke huurverhoging alleen in te voeren voor huurders waarover ze wél informatie hebben gekregen. De overige huurders kunnen rekenen op de minimale huurverhoging van 4%. Slechts het bedroevende aantal van vier woningcorporaties had alle inkomensgegevens op tijd binnen. De overige 15 woningcorporaties hebben besloten om de inkomensafhankelijke huurverhoging te laten voor wat het is. Hiermee lijkt het erop dat het plan van minister Stef Blok om scheefwoners aan te pakken voor een groot deel in de soep loopt. De inkomensafhankelijke huurverhoging zal per 1 juli 2013 doorgevoerd worden.

Gerelateerd nieuws

Lees ook