Den Haag: 6.000 euro verhuispremie voor kleine huishoudens die ‘te groot wonen’

bron: AD.nl

De gemeente Den Haag probeert kleine huishoudens (van maximaal drie personen) met een verhuispremie te verleiden om kleiner te gaan wonen. De gemeente wil hiermee de sociale huurwoningenbeschikbaar maken voor grote gezinnen.

Zesduizend euro

Huishoudens van maximaal drie personen in een ‘grote woning’ komen in aanmerking voor een doorstroompremie van zesduizend euro. Met een grote woning wordt een woonruimte bedoeld van op zijn minst tachtig vierkante meter en minimaal vijf kamers. Huurders die aan deze criteria voldoen en interesse hebben in de regeling kunnen tot 1 september 2018 een aanvraag indienen via de website van de gemeente Den Haag.

Ruim honderd sociale huurwoningen

Met de verhuispremie zouden er meer dan honderd sociale huurwoningen kunnen worden vrijgemaakt voor gezinnen die een grotere sociale huurwoning nodig hebben. In totaal telt de stad zo’n 1.400 grotere sociale huurwoningen. Zodra het subsidiebudget op is sluit de regeling, die werkt volgens het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’.

Succeskans betwijfeld

Afhankelijk van hun inkomen kunnen de deelnemers verhuizen naar een kleinere sociale huurwoning of een woning in de vrije sector. Wanneer de verhuizer in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, komt hij of zij hoger op de wachtlijst te staan.

Over de succeskansen van de doorstroompremie spreekt Robert Kleissen van HaagWonen zich voorzichtig uit. Volgens de woordvoerder kan het voor de één ‘net dat duwtje zijn om te verhuizen,’ maar voor de ander ‘helemaal geen prikkel’ zijn.

Gerelateerd nieuws

Lees ook