Duizenden betaalbare nieuwe huurappartementen in Amsterdam en Utrecht

bron: Rijksoverheid.nl, Volkskrant.nl

Minister Blok (Wonen) onderneemt aanvullende maatregelen om het te kleine aanbod van middeldure huurwoningen uit te breiden. Dit liet hij zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Woningnood

De nieuwe huurwet stimuleert doorstroming op de woningmarkt. Echter is er reeds sprake van een groot tekort aan betaalbare vrijesectorhuurwoningen, terwijl de vraag door de nieuwe maatregelen alleen maar toe zal nemen. De NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) en VGM NL (Vastgoedmanagement Nederland) voorspelden vorige week zelfs een woningnood in de vrije sector als er niet op korte termijn adequaat wordt ingegrepen.

Met name in Amsterdam en Utrecht is de vraag naar betaalbare middensegment huurwoningen zeer groot: de minister gaat de bouw van deze betaalbare vrije sector huurwoningen (met een huurprijs net boven de liberalisatiegrens van 710,68 euro) nu extra stimuleren in deze regio’s.

Aangepast huurpuntensysteem

Het woningwaarderingsstelsel in Amsterdam en Utrecht wordt aangepast: de gemeenten mogen de komende vijf jaar meer punten gaan tellen voor kleinere nieuwbouwwoningen (maximaal 40 vierkante meter) op populaire locaties. Het idee achter de maatregel is dat er voor appartementen en studio’s op gewilde plekken meer huur mag worden gevraagd dan op basis van het landelijke huurpuntenstelsel.

Door deze maatregel, die op 1 oktober in zou moeten gaan, komt de huurprijs van deze nieuwe woningen boven de sociale huurgrens van 710,68 euro te liggen. De nieuwe woningen zijn hiermee bij uitstek geschikt voor starters en alleenstaanden die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een woning in de vrije sector.

Concrete belangstelling beleggers

Doordat de nieuwbouwwoningen buiten de sociale huursector komen te vallen, worden ze volgens Blok aantrekkelijk voor beleggers om in te investeren. In zijn Kamerbrief geeft hij aan dat diverse binnen- en buitenlandse beleggers concreet belangstelling hebben om te investeren in kleine, kwalitatief hoogwaardige huurwoningen op populaire locaties, zo lang ze maar de zekerheid hebben dat deze woning binnen de vrije sector verhuurd wordt.

Beleggers hebben weinig belangstelling voor sociale huurwoningen, omdat deze voor hen niet rendabel genoeg zijn. Hierdoor investeren zij vooralsnog liever in grote, luxe woningen die te duur zijn voor de potentiële huurders.

Geen oog voor gezinnen

De steden Amsterdam en Utrecht zijn zelf nog vrij kritisch over het plan. De betrokken wethouders vinden dat minister Blok de plank misslaat en geven aan dat ze juist behoefte hebben aan extra aanbod van betaalbare grotere woningen, waar ook gezinnen in kunnen. Juist onder deze doelgroep is een groot woningtekort, kleine appartementjes zijn er volgens de gemeenten al meer dan genoeg. Zij stellen dat Blok met zijn plan alleen de beleggers helpt.

Ook de Woonbond, die landelijk de belangen van huurders behartigt, is niet tevreden over het plan. Directeur Ronald Paping vindt dat Blok zich als vriend van verhuurders opstelt. Het woningwaarderingsstelsel zou huurders juist moeten beschermen tegen de hoge huren, maar daar wordt nu volgens hem van afgestapt.

Lees hier de Kamerbrief van Minister Blok.

Gerelateerd nieuws

Lees ook