Gematigde stijging in Huurprijzen

bron: Pararius.nl

Uit de nieuwste kwartaalcijfers van woningplatform Pararius blijkt dat de huurprijzen van huizen in de vrije sector blijven stijgen. Landelijk steeg de prijs per vierkante meter met 3,6 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Volgens Pararius is de gemiddelde huurprijs van een kale woning in Nederland € 11,65 per vierkante meter. Desondanks stijgen de huurprijzen in Nederland sinds vorig jaar minder hard. De rek is eruit, en vergeleken met de prijsontwikkeling van de koophuizen (7,2 procent) is de stijging gematigd.

Stijgingen verschillen per provincie

De stijging van huurprijzen is per provincie verschillend. Huurders in Noord-Holland zijn het duurst uit met gemiddeld € 21,62 per vierkante meter. In Zuid-holland is dat al € 15,72 per vierkante meter per maand. In Friesland kost een huurwoning in de vrije sector het minste met gemiddeld € 8,81 per vierkante meter, de vierkantemeterprijs daalde hier dan ook met 10 procent.

Woningzoekenden wijken uit naar randgemeenten

Woningsite Pararius stelt dat middelgrote steden onder de rook van grote steden sterk in populariteit stijgen. Volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius, is deze ontwikkeling ook te verklaren: “Wanneer de prijzen in een grote stad een prijsplafond bereiken en mensen niet meer bereid zijn meer te betalen, is dit een logisch gevolg,” legt hij uit. “Woningzoekenden zullen dan concessies doen. Niet alleen op woningkenmerken, zoals oppervlakte, maar ook op locatie. Woningzoekenden wijken daarom uit naar randgemeenten waar de huurprijzen lager liggen en waar de kans op het vinden van een betaalbare huurwoning groter is.”

In Hoofddorp, een dorp in de buurt van Amsterdam, stegen de huurprijzen met ruim 17,5 procent. In Amsterdam stegen de prijzen met minder dan 3 procent. “Amsterdam is voor veel mensen minder interessant vanwege hoge huurprijzen en het schaarse woningaanbod. Hoofddorp is een goed alternatief: de woningen zijn hier een stuk betaalbaarder en de ligging ten opzichte van Amsterdam is gunstig”, aldus de Groot.

Gezondheid woningmarkt afhankelijk van marktwerking

De maatregelen die de overheid aankondigde op Prinsjesdag zijn volgens De Groot vooral symptoombestrijding. Hij geeft aan dat de huidige overheidsmaatregelen voornamelijk kortetermijnoplossingen zijn, terwijl de markt juist langetermijnoplossingen zoals het bijbouwen van woningen nodig heeft. De Groot is van mening dat het belangrijk is om de markt zijn werk te laten doen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook