Gewoon huurverhoging in 2020 ondanks corona

bron: NOS

Misschien ligt de brief op al op de mat of wordt hij nog verwacht bij veel huurders: de aankondiging van de jaarlijkse huurverhoging. In juli mogen de huren namelijk weer omhoog, dit jaar met maximaal 5,1% tot 6,6%, afhankelijk van het inkomen. Dit geldt echter alleen voor sociale-huurwoningen. In de vrije sector geldt er geen maximum huurverhoging en bepaalt de verhuurder dus zelf hoe hoog deze is.

Bezwaar tegen de jaarlijkse huurverhoging

De linkse oppositiepartijen en de PVV maakte tijdens een debat in de Tweede Kamer bezwaar tegen de jaarlijkse verhoging. Veel mensen zitten op dit moment in financieel zwaar weer vanwege de corona crisis. Bij velen komt er nu maandelijks minder geld binnen en in sommige gevallen is het inkomen volledig weggevallen. Eerder werd er al een akkoord gesloten waarin staat dat beleggers de huurder moet beschermen in deze crisistijd zodat huisuitzettingen worden vermeden.

Toch huurverhoging

Ondanks de bezwaren gaat de huurverhoging ook in 2020 door. Minister Ollongren deed in het debat wel een moreel appèl op de verhuurders. Ze hoopt dat waar nodig, maatwerk geleverd kan worden door verhuurders. Ook gaf zij aan dat er verschillende manieren zijn om bijstand te krijgen in deze crisissituatie wanneer het inkomen wegvalt. Of jouw huur ook omhoog gaat hangt volledig af van de verhuurder. Volgens een enquête van corporatie vereniging Aedes onder 166 corporaties, verhogen woningcorporaties per 1 juli de huur met gemiddeld 2,5 procent.

Wat kun je doen?

De landelijke huurdersvereniging Woonbond adviseert om contact op te nemen met de verhuurder. De meeste verhuurders zijn bereid om maatwerk te leveren als de situatie daarom vraagt.

Meer weten over de huurverhoging? Vind hier antwoorden op veelgestelde vragen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook