Haagse nieuwbouw gaat de hoogte in

bron: NOS.nl

In Den Haag is een grote behoefte aan woningen en bedrijfsruimte en daarom gaat de stad de komende jaren op grote schaal bouwen. De skyline zal hierdoor ingrijpend veranderen: burgemeester Jozias van Aartsen maakte deze week bekend dat de nieuwbouw wegens ruimtegebrek hoogbouw wordt.

Weinig ruimte voor stadsuitbreiding

In tegenstelling tot andere grote steden als Amsterdam en Rotterdam, heeft Den Haag weinig ruimte om uit te breiden. De stad zit ingeklemd tussen de kust, snelwegen, natuurgebieden en aanliggende gemeenten. Daarom moest er gezocht worden naar andere oplossingen.

In het gebied rond het centrum zullen de komende jaren duizenden nieuwe woningen en bedrijven komen. Den Haag noemt dit nieuwe gebied het ‘Central Innovation District’. Het omvat bedrijventerrein de Binckhorst, de omgeving van de Laakhavens en de treinstations CS, Hollands Spoor en Laan van NOI.

Hoogbouw

“De skyline van de stad zal ingrijpend veranderen,” aldus wethouder Joris Wijsmuller. Hij geeft aan dat er al concrete plannen zijn om de hoogte in te gaan. Al is hoogbouw in het centrum van Den Haag noodzakelijk, de wethouder belooft dat de kwaliteit van de buitenruimte hierdoor niet verloren zal gaan. Sommige wijken met een historisch karakter zullen worden ontzien van hoogbouw.

Sociale huurwoningen

De geplande nieuwbouw is niet alleen bestemd voor huishoudens met hogere inkomens. Volgens de wethouder is er in de bouwplannen ook plaats voor sociale woningbouw. De wethouder wil hiermee een zo gevarieerd mogelijke bevolkingsopbouw bewerkstelligen in Den Haag. De toekomstvisie van de stad houdt rekening met de economische veranderingen in de stad, die het steeds meer moet hebben van toerisme en de kenniseconomie.

Gerelateerd nieuws

Lees ook