Hoe haal je de huurwoningmarkt uit het slop?

De huurwoningmarkt en koopwoning markt zitten beide in het slop en daar moet drastisch verandering in komen. Scheefhuren is op dit moment een groot probleem, wat ervoor zorgt dat de sociale huurwoningen vol zitten waardoor lagere inkomensgroepen niet aan de gewenste woning kunnen komen.

De koopwoningmarkt krijgen de woningen niet verkocht waardoor deze nog verder in een neerwaartse spiraal terecht komen. Hogere inkomensgroepen die nu goedkoop huren bij de woningcorporatie stromen niet door naar een koopwoning. Dit heeft onder andere te maken dat het aankopen van een woning op dit moment niet gestimuleerd wordt. Helemaal niet meer nu blijkt dat het subsidiepotje voor startersleningen helemaal leeg is en iedereen die een aanvraag heeft gedaan na 15 mei achter het net vist.

We blijven dus kampen met hetzelfde probleem, maar zoals is gebleken uit afgelopen verkiezingen heeft iedere politieke partij zo hun eigen opvattingen om dit probleem grondig aan te pakken. Zo komt steeds vaker naar voren dat de huurprijs van een woning moet worden vastgesteld op basis van draagkracht. Dit zou betekenen dat voor dezelfde woonruimte mensen met een hoger inkomen meer huur betalen.

Gelukkig is dit niet de enige oplossing die wordt aangedragen voor het probleem want er wordt ook gesproken over een zogenaamde vertrekpremie. Dit wordt op dit moment al uitgevoerd in het Brabantse Oosterhout. Daar geven ze huurders die vertrekken uit hun sociale huurwoning een vertrekpremie van maar liefst € 3.500 en wordt de koper boven aan de wachtlijst gezet bij nieuwbouwwoningen.

Onze voorkeur gaat uit naar de laatste oplossing, maar ook daar zullen de gemeentes zelf moeten opdraaien voor de kosten. Want de schatkist in Den Haag is nu eenmaal leeg. De vraag is dus of andere gemeentes het voorbeeld van gemeente Oosterhout zullen volgen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook