Hoe we ons aanbod actueel houden met automatische beschikbaarheidscontroles

De krapte op de woningmarkt is groot, zeker als het gaat om betaalbare huurwoningen. Woningen staan over het algemeen dan ook niet lang te huur voordat een nieuwe huurder zich aandient. Dit maakt het voor woningplatforms een grote uitdaging om actueel te blijven. Rogier Alkemade van Huurwoningen.nl ontwikkelde daarom het RAC-systeem (Rental Availability Check), waarmee we de beschikbaarheid van huurwoningen op ons platform nu automatisch controleren.

Teleurstelling voorkomen

“Voor woningzoekers is niets vervelender dan reageren op een advertentie van een verhuurde woning,” zegt Alkemade. Om dit te voorkomen zijn we bij Huurwoningen.nl op zoek gegaan naar een manier om het woningaanbod op onze website zo actueel mogelijk te houden. Door het grote aanbod aan huurwoningen op Huurwoningen.nl en de steeds hogere omloopsnelheid werd besloten om de beschikbaarheid van woningen niet alleen handmatig, maar ook automatisch te controleren.

Zo actueel mogelijk

Makelaars willen hun woningaanbod bij zoveel mogelijk woningzoekenden onder de aandacht brengen. Om deze reden maken ze gebruik van het grote bereik van Huurwoningen.nl. Makelaars plaatsen woningaanbod door naar Huurwoningen.nl via software. Deze software geeft veranderingen in het woningaanbod vaak maar één keer per dag door. Hierdoor zou het woningaanbod op Huurwoningen.nl alleen in de ochtend actueel zijn. Alkemade ontwikkelde daarom een systeem dat woningaanbod veel vaker automatisch controleert op beschikbaarheid. Met dit systeem controleren we als eerste woningplatform in Nederland drie keer per dag de beschikbaarheid van het aanbod.

Hoe werkt het RAC-systeem?

“Elke woning op Huurwoningen.nl wordt gekoppeld aan een woning op de website van een makelaar. Het RAC-systeem vergelijkt de informatie op de website van die makelaar met de informatie op Huurwoningen.nl. Als een woning die op ons platform wordt aangeboden niet wordt teruggevonden op de website van de makelaar, dan krijgen we hiervan een melding,” legt Alkemade uit. Advertenties van verhuurde woningen worden direct of na een extra handmatige controle van Huurwoningen.nl gehaald.

Het zekere voor het onzekere

Naast het RAC-systeem worden er nog extra handmatige checks gedaan. “Ons Quality & Support team neemt als een woning drie weken te huur staat telefonisch contact op met de makelaar om de status van de woning te bevestigen,” zegt Alkemade. “We willen het zekere voor het onzekere nemen en doen ons uiterste best om te voorkomen dat woningzoekers achter het net vissen. Door deze combinatie van automatische en handmatige controles doen we dit nu zo efficiënt en effectief mogelijk!”

Op 1 december publiceerde MT/Sprout een persbericht over onze beschikbaarheidscontroles. Lees het volledige persbericht hier.

Gerelateerd nieuws

Lees ook