Hogere woonlasten en langere wachttijden huurwoningen

bron: AD

Huurders hebben tegenwoordig hogere kosten aan woonlasten en moeten langer wachten op een sociale huurwoning. Dit blijkt uit een analyse van de Woonbond. Directeur Zeno Winkels meldt aan het AD: “het kabinetsbeleid was de afgelopen tien jaar gericht op een kleinere corporatiesector en meer commerciële verhuur. Daarvan zijn huurders de dupe geworden.”

Minder huurwoningen, hogere huurprijzen

In de afgelopen jaren zijn de sociale huurwoningen in Nederland verminderd met ruim 100.000 minder sociale huurwoningen. In Amsterdam en Utrecht moeten woningzoekenden al ruim 10 jaar wachten tot er een geschikte woning vrij komt, in regio Den Haag is de wachttijd ruim 6 jaar. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) waren huurders in 2009 ongeveer 34 procent van het inkomen aan vaste woonlasten kwijt, in 2018 was dit al 38 procent. Tussen 2010 en 2019 zijn de huurprijzen dan ook fors gestegen. De prijzen van de sociale huursector zijn gestegen met 26 procent en de vrije sector huur is gestegen met 44 procent.

Huurprijs verhoogt elke twee jaar

Dankzij het huurbeleid onder premier Rutte is het mogelijk om een tijdelijk huurcontract van twee jaar aan te bieden in de vrije huursector. Dit maakt het voor de huurder mogelijk om elke twee jaar de huurprijs te verhogen, zodra de woning vrij komt voor een nieuwe huurder. Hierdoor kunnen woningzoekenden in het middensegment nauwelijks een huurwoning krijgen, de huurprijzen zijn namelijk flink opgelopen.

Puntenstelsel ook in vrije sector

De Woonbond pleit ervoor dat het woningwaarderingsstelsel, wat momenteel alleen voor de sociale huursector geldt, ook voor de vrije huursector gaat gelden. Met het puntenstelsel kan de huurwaarde van een huurwoning bepaald worden. Door het puntenstelsel ook in te zetten in de vrije huursector, zullen huurhuizen niet meer voor een te hoge huurprijs worden aangeboden. Daarnaast vindt de huurdersvereniging dat de inkomensgrens voor de sociale huursector verhoogd moet worden, zodat ook woningzoekenden in het middensegment een betaalbaar huis kunnen krijgen. Door deze regels in te voeren zullen wachtlijsten verkort worden en zullen meer woningzoekenden uiteindelijk een geschikte woning vinden.

Gerelateerd nieuws

Lees ook