Huur te hoog door fout energielabel?

In 2008 werd het energielabel ingevoerd: een maatstaf waarmee de energiezuinigheid van een woning wordt aangegeven. Om zo’n label te krijgen moet een huis gekeurd worden. Dat is bij het grootste deel van de huurwoningen inmiddels wel gebeurd.

Niet kloppende labels

Maar – bij heel veel huizen blijkt het energielabel niet te kloppen! Een steekproef van het ministerie van VROM leverde in 2009 op dat maar liefst 60% van de keuringen niet correct was uitgevoerd. In 2010 was dat wel al flink gedaald: 25% niet kloppende energielabels.

Prijsverschil

Daardoor betalen tienduizenden huurders mogelijk teveel huur. Dat komt doordat keuringen een hele tijd slecht zijn uitgevoerd. Tegen de laagst mogelijke prijs bijvoorbeeld. Er zit nogal een verschil in het tarief dat keuringsbedrijven vragen voor het uitvoeren van een energiekeuring. Het is niet gek dat grote verhuurders, zoals de woningcorporaties, kiezen voor een goedkope aanbieder. Deze verhuurbedrijven moeten immers soms wel tienduizend huizen laten keuren. Dan scheelt een paar tientjes per gekeurde woning enorm in de totale kosten.

Slordige keuringen

Alleen: die lage prijzen zorgen wel voor slordige keuringen. De regels zijn inmiddels wel aangescherpt: de woning moet voor de keuring daadwerkelijk bezocht worden. Alleen is er een uitzondering voor appartementen in een flat of wooncomplex. Dan hoeft het keuringsbedrijf maar 20% te bezoeken, en de rest met bouwtekeningen en informatie van de verhuurder invullen. Die 20% wordt lang niet altijd gehaald, of de bezichtigingen worden door stagiairs gedaan. Terwijl appartementen die op papier hetzelfde zijn, in de praktijk behoorlijk kunnen verschillen.

Betaal jij teveel?

De vraag is dus of jouw woning wel het juiste energielabel heeft. Wat als je huis te hoog is ingeschaald? Dus met een hoger label dan eigenlijk zou moeten? Dan betaal je meer huur dan bij je huis hoort. Denk jij dat jouw energielabel niet klopt? Bespreek dit dan allereerst met de verhuurder. Reageert die niet positief, dan kun je een formeel verzoek tot huurverlaging doen. Gaat de verhuurder daar niet op in? Dan is de volgende stap het starten van een huurverlagingsprocedure bij de Huurcommissie. Als je aangeeft dat een afwijkend label de reden is voor het verzoek, zal het label gecontroleerd worden.

Gerelateerd nieuws

Lees ook