Huursector verder in het nauw

bron: BNR.nl

Het blijft rommelen in de huursector. Het regeerakkoord heeft veel los gemaakt bij de verschillende belangengroepen in de woningmarkt. Maar wat zijn nu precies de gevolgen voor de huurprijzen? Helpen de maatregelen om de huurmarkt weer uit de modder te trekken?

Huren of kopen

Hoogleraar woningmarkt Boelhouwer van de TU in Delft heeft er een heel zwaar hoofd in. 'Flinke huurstijgingen die leiden tot een toename in de vaste lasten, afname in de bouw van huurwoningen en dus oplopende wachtlijsten'. Nee, er worden volgens Boelhouwer geen bruggen geslagen in de huursector. Door alle beperkende maatregelen in de koopsector zullen steeds meer mensen kiezen voor een huurwoning. Als dan steeds minder gebouwd wordt en bovendien de huurprijzen als een raket omhoog schieten, dan wordt ook huren geen vanzelfsprekendheid. De huurtoeslag zal ook geen toereikend hulpmiddel zijn, omdat de huurprijzen nog veel harder stijgen.

Huurverlaging

Woningcorporaties moeten steeds meer afdragen, namelijk zo'n 1,8 miljard euro op jaarbasis. Dus ook zij gaan huren verhogen. Tenminste, voor zover dat kan. Want Rutte en Samsom hebben bepaald dat de maximale huurprijs 4,5% van de WOZ-waarde wordt. Dat zou voor sommige huurders kunnen betekenen dat ze mínder huur gaan betalen. De wereld op z'n kop. Boelhouwer hoopt dat de regering inziet dat er meer balans nodig is om de woningmarkt niet te laten struikelen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook