Huurtoeslag: De stand van zaken

Wie huurtoeslag krijgt, heeft dat meestal hard nodig. Simpelweg omdat het inkomen te laag is ten opzichte van de huur die betaald moet worden. Lang niet iedereen komt voor huurtoeslag in aanmerking, daarvoor mag het gezinsinkomen (bij stellen onder de 65 jaar) niet meer zijn dan € 29.900 bruto per jaar. Ook mag de huur die je betaalt niet meer zijn dan € 664,66 per maand, én je mag niet meer dan € 21.139 per persoon aan spaargeld en beleggingen hebben.

Kortom, huurtoeslag krijgt lang niet iedere huurder. En wie het wel krijgt, heeft het financieel meestal echt nodig. Toch wordt er bij deze groep extra geld gehaald in het kader van de bezuinigingen. Gemiddeld halen huurtoeslagontvangers dat maximale inkomen trouwens in de verste verte niet. Het gemiddelde inkomen in deze groep bedraagt maar € 17.000 bruto per jaar. Ruim 70% heeft niet meer dan minimumloon, en 40% is 65 jaar of ouder.

De berekening van de huurtoeslag die men krijgt, bevat een eigen bijdrage. Die eigen bijdrage zou per 2013 al verhoogd worden met € 3,93 per maand. Gisteren werd er nog een extra verhoging eigen bijdrage voor huurtoeslag aangekondigd van € 4,87. Bij elkaar betekent dat dus dat deze huurders € 8,80 per maand gaan inleveren.

Dat klinkt niet als een heel spannend bedrag, dus waar maakt bijvoorbeeld de Woonbond zich druk om? Nou, dat heeft te maken met het gevoel dat de huurders wel erg uitgemolken worden. In eerdere bezuinigingsrondes waren ze ook al slachtoffer, ook dit jaar nog.

De redenatie van het kabinet is wel te volgen: er ontstaan tekorten bij de huurtoeslag, en die moeten weggepoetst worden. Alleen groeien die tekorten juist door dalende inkomens, als gevolg van de crisis. Volgens de Woonbond is het onacceptabel en onbegrijpelijk dat juist bij deze kwetsbare groep extra geld vandaan gehaald wordt.

Gerelateerd nieuws

Lees ook