Kabinet akkoord over 900.000 nieuwe woningen: zoveel komen er in jouw provincie

bron: RTL nieuws

Goed nieuws voor woningzoekers: het kabinet heeft in een akkoord met de provincies 11 miljard euro beschikbaar gesteld om 900.000 woningen voor 2030 te realiseren. Het merendeel van deze woningen moet betaalbaar zijn. Woningcorporaties hebben twijfels over de haalbaarheid van de plannen.

De bouwplannen

Het akkoord betreft 900.000 woningen waarvan 350.000 vrije sector huurwoningen, 350.000 koopwoningen en 250.000 sociale huurwoningen. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting zegt het volgende erover: ‘’ Dit vraagt om een gezamenlijke inzet - schouder aan schouder - van overheden, corporaties en marktpartijen.’’ Aan elke provincie en de daarbij behorende gemeenten nu de taak om de juiste verdeling te maken en te bepalen waar de huur- en koopwoningen exact moeten worden gebouwd.

Zorgen bij wooncorporaties

Toch maken woningcorporaties zich zorgen omdat bouwprojecten vaak worden uitgesteld, zeker met de huidige stikstof crisis en de oplopende bouwkosten en rentes. Het advies is om sneller de plannen uit te voeren aangezien de vooruitzichten goed zijn, maar de kosten blijven stijgen zolang de plannen vooruit worden geschoven. Volgens de landelijke branchevereniging van woningcorporaties, Aedes, zijn er twijfels over de daadwerkelijke afspraken die zijn gemaakt omtrent de bouw van de sociale huurwoningen en is nog maar de vraag of de bouw van deze woningen op korte termijn gestart kan worden.

11 miljard

Het kabinet heeft 11 miljard euro vrijgemaakt voor de bouw van de 900.000 woningen verspreid over alle provincies. Daarnaast heeft het kabinet een oproep gedaan naar alle woningcorporaties om vanaf volgend jaar in totaal 60 miljard te investeren als de verhuurderheffing opgeheven word.Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de huurmarkt? Volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn!

Gerelateerd nieuws

Lees ook