Landelijke huurprijs daalt voor het eerst in zes jaar

bron: Pararius

De gemiddelde huurprijs van huurwoningen in de vrije sector in Nederland is gedaald, zo stelt woningplatform Pararius. Nieuwe huurders betaalden gemiddeld 0,4% minder per vierkante meter dan een jaar geleden. De laatste keer dat een prijsdaling werd gemeten was in het derde kwartaal van 2014. Toen daalden de huurprijzen van woningen in de vrije sector gemiddeld met 0,1%.

Grote steden

In 4 van de 5 grootste steden is ook een prijsdaling te zien. In Amsterdam daalde de gemiddelde huurprijs met 5,9%, in Den Haag met 1,5%, in Utrecht met 2,9% en in Eindhoven daalde de gemiddelde prijs het meest met 7,1%. Alleen in Rotterdam nam de huurprijs toe met 0,6%.

Ondanks een forse prijsdaling is Amsterdam met een gemiddelde vierkante meter prijs van €22,09 nog steeds de duurste stad van Nederland om te wonen. In Den Haag lag de vierkante meter prijs afgelopen kwartaal op €16,00, In Utrecht op €17,47, in Eindhoven lag deze op €13,74 en in Rotterdam betaalden nieuwe huurders gemiddeld €16,04 per vierkante meter per maand. Het landelijk gemiddelde staat op €16,56 per vierkante meter.

Middelgrote steden

Ook in veel middelgrote steden is een daling in de gemiddelde huurprijs te zien. Dit is het geval in onder andere Alkmaar, Breda, Delft, Dordrecht, Haarlem en Groningen. In andere middelgrote steden buiten de randstad zijn nog wél prijsstijgingen te zien. In Tilburg, Nijmegen, Deventer, Leeuwarden en Almere stegen de prijzen met ten minste 4,5%. In andere steden als Apeldoorn, Den Bosch, Maastricht en Helmond was de prijsstijging lager, namelijk onder de 1,9%.

Prijsdaling niet geheel onverwacht

Volgens Pararius is deze prijsdaling niet geheel onverwacht. De woningmarkt staat al lange tijd onder druk omdat de vraag naar woningen veel groter is dan het aanbod. Jasper de Groot, directeur van Pararius: “Dat drijft in eerste instantie de prijzen enorm op. Maar daar zit een grens aan, op een bepaald moment kunnen en willen woningzoekenden de hoge huurprijzen niet meer betalen.”

Daarnaast speelt ook Covid-19 een rol. Door het wegblijven van expats blijven veel woningen in het hogere segment nu leegstaan. Om leegstand te voorkomen prijzen verhuurders deze woningen aantrekkelijker, waardoor ze toegankelijker worden voor Nederlandse woningzoekers.

De druk op de woningmarkt blijft echter wel bestaan, stelt Pararius. Er is nog altijd een groot tekort aan woningen, omdat de woningvoorraad niet meegroeit met de toenemende bevolking. Volgens ABF research kampt Nederland op dit moment met een tekort van 331.000 woningen. De overheid wil de woningbouw wel versnellen, zo blijkt uit de op Prinsjesdag gepresenteerde Miljoenennota.

Gerelateerd nieuws

Lees ook