Leraren, agenten en verpleegkundigen voorrang op woningen in Utrecht

bron: AD, DUIC

In Utrecht wordt de komende jaren het nieuwbouwproject Wonderwoods gebouwd. Dit is een bijzonder project; het bestaat uit twee woontorens bekleed met glas, planten en bomen. Maar er is meer bijzonders: de projectontwikkelaar en verhurende partij hebben besloten dat 30 tot 40 van de 300 woningen alleen te huur zijn voor mensen die een bijdrage leveren aan de samenleving. Dit zijn mensen met een beroep waar een tekort aan is in Utrecht, zoals politieagenten, leraren en verpleegkundigen.

Engels idee

Dit idee van voorrang geven aan mensen met een bepaald beroep komt uit Engeland en heet Key Worker Housing. Het idee erachter is dat mensen met een beroep in de publieke sector te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar in de dure steden ook geen huis kunnen kopen. Om deze middeninkomens toch een kans te geven om in de stad te wonen, worden appartementen of huizen alleen toegewezen aan mensen die aan de voorwaarden voldoen. Wat deze voorwaarden in het geval van Wonderwood precies zullen zijn gaan de ontwikkelaar en verhuurder nog bepalen. “Je moet in ieder geval behoren tot een doelgroep die de stad nodig heeft”, licht de woordvoerder van het project toe in het AD. Er is namelijk door de oververhitte woningmarkt een tekort aan leraren, agenten en verplegers.

Goed idee?

Mag dat, huurwoningen toewijzen aan een specifieke doelgroep? Volgens hoogleraar huurrecht Ton Jongbloed wel. Een verhuurder van een woning in de vrije sector mag een voorkeursbeleid uitspreken. De gemeente Utrecht is positief over het idee; er wordt nu ook al geprobeerd om mensen met zo’n beroep naar de stad te trekken door ze voorrang te geven op sociale huurwoningen. De Woonbond laat weten dat ze bang is voor scheve gezichten dankzij deze voorrangsregel. “We begrijpen dat men meer wil doen voor deze groepen middeninkomens die het moeilijk hebben op de woningmarkt. Maar waarom wel voorrang voor de agent, maar niet voor de vuilnisman?”, zegt de woordvoerder van de Woonbond tegen het AD. Volgens hem kan er beter gekeken worden naar een landelijke aanpak van het tekort aan middeldure huurwoningen (€750-€950 per maand). Dan zouden er ook geen voorkeursmaatregelen nodig zijn.

Voorlopig is het toewijzen van appartementen nog niet aan de orde; volgens de planning wordt er in 2019 begonnen met het bouwen van Wonderwoods en is het project pas in 2022 klaar.

Gerelateerd nieuws

Lees ook