Markt voor huurwoning beleggingen 20 procent gestegen

bron: Vastgoedmarkt
De beleggingsmarkt voor bestaande huurwoningen is het afgelopen jaar met 20 procent gegroeid. Dat meldt DTZ Zadelhoff. In 2008 bedroeg het volume 900 miljoen euro, in 2009 was dat 1,1 miljard euro. Particuliere beleggers nemen 70 procent van de aankopen voor hun rekening.

Zij stappen in vanwege de aantrekkelijke prijsniveaus, de lage (leegstands)risico's en het gegeven dat huren de inflatie volgen. Beleggers betalen 70 procent van de leegwaarde of zeventien tot achttien keer de jaarhuur voor eengezinswoningen met huren tussen de 600 en 800 euro per maand.

Van het aanbod komt 60 procent voor rekening van institutionele beleggers. Zij blijken de marktomstandigheden steeds meer te accepteren. De prijzen daalden tussen medio 2008 en begin 2009 met 10 tot 15 procent. Dat heeft een positief effect gehad op het aantal transacties, constateert DTZ Zadelhoff.

Institutionele beleggers verkopen bezit uit de jaren zeventig en tachtig en beleggen de opbrengsten in nieuwbouwposities. Bovendien zit een te groot deel van hun beleggingen in vastgoed en moest de liquiditeitspositie in 2009 worden versterkt.

Het aantal aankopen door corporaties neemt af, van 30 procent naar 20 procent. DTZ Zadelhoff schrijft die afname toe aan de verslechterde financiële positie van corporaties. De sociale huisvesters hebben te maken met de inflatievolgende huur, de vennootschapsbelasting, de Vogelaarheffing, teruglopende verkopen aan particulieren en een financiering die door Europese regelgeving duurder dreigt te worden.

Corporaties namen 20 procent van de verkopen voor hun rekening, net als in 2008. Eddy Halter, adjunct-directeur bij DTZ Zadelhoff: 'Verkopen binnen de sector worden bemoeilijkt door de financiële positie van corporaties. Particuliere beleggers zijn wel geïnteresseerd in complexen van corporaties, maar voor een dergelijke acquisitie moet een zware procedure worden doorlopen bij het ministerie van WWI.'

Niettemin verwacht Halter dat het aantal verkopen van complexen door corporaties dit jaar zal toenemen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook