Massale fraude met sociale huurwoningen: corporaties hebben het lastig

bron: De Telegraaf

Er wordt massaal gefraudeerd met sociale huurwoningen en voor woningcorporaties wordt het een steeds grotere opgave om fraudeurs op te sporen. Dat meldt de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC).

Onderverhuur

De meeste fraude wordt gepleegd met betrekking tot illegale onderverhuur. Ook wordt er veel fraude gepleegd met illegale vakantieverhuur (via sites als AirBnb), hennepplantages en illegale bordelen. Woningcorporaties hebben speciale teams die verantwoordelijk zijn voor de opsporing van fraudeurs. Toch wordt het voor hen steeds lastiger om de fraudeurs op te sporen. Volgens Berthilde Lammertink, woordvoerder van de AFWC, komt dit doordat fraudeurs steeds ‘slimmer’ worden. Ook is de fraude vaak moeilijk te bewijzen en moeten corporaties naar de rechter om hun gelijk te krijgen.

Winst

Huurders maken vaak forse winst door fraude te plegen. Uit cijfers blijkt dat onderhuurders vaak veel meer huur betalen aan de hoofdhuurder dan de huurprijs en vaste lasten bedragen.

Volgens de AFWC wordt fraude onder andere aangewakkerd door een overspannen woningmarkt. Men is dan namelijk bereid flink meer te betalen voor een woning. “Dit is ook de reden waarom de woningcorporaties hard werken om woonfraude aan te pakken, zodat sociale huurwoningen weer beschikbaar komen voor mensen die deze echt nodig hebben”, aldus de AFWC.

Gerelateerd nieuws

Lees ook