Meldplicht ingevoerd voor (onder)verhuur woning tijdens vakantie

bron: Woonbond.nl

Huishoudens die hun woning tijdens de vakantie (onder)verhuren, moeten hier binnenkort online melding van maken bij de gemeente. Hiervoor is vlak voor het zomerreces een motie aangenomen door de Tweede Kamer.

Meldplicht

Gemeentes kunnen zelf kiezen of ze hun inwoners willen verplichten om (onder)verhuur van hun woning online te melden. Wanneer de gemeente ervoor kiest dit in te voeren, dienen inwoners in een online register te melden in welke periode ze hun woning verhuren of onderverhuren. Dit register maakt het gemakkelijker om te controleren of verhuurders de regels overtreden, bijvoorbeeld door de woning meer dan zestig dagen per jaar te verhuren of aan meer dan vier personen.

Onderverhuren tijdens je vakantie: mag dat?

Onder huurders komt verhuur van de woning (onderverhuren) veel minder voor dan bij eigenaren van een koophuis. Onderverhuur is namelijk bij wet verboden, tenzij je verhuurder hier expliciet toestemming voor geeft. In je huurovereenkomst staat meestal aangegeven dat het zonder schriftelijke toestemming van de verhuurder niet is toegestaan om je woning aan iemand anders te verhuren.

Lees ook:Je huurwoning tijdens je vakantie onderverhuren: mag dat zomaar?

Gerelateerd nieuws

Lees ook