Middelgrote woningen zeldzamer

bron: Cobouw

Middelgrote woningen dreigen zeldzaam te worden: er worden steeds meer kleine en grote woningen gebouwd, maar steeds minder woningen met een middenmaat. Dat blijkt uit onderzoek van Kadaster in opdracht van Cobouw.

Middensegment blijft achter

Woningen in Nederland worden steeds kleiner. Hoewel ruime woningen vaak erg populair zijn onder woningzoekenden, worden woningen tussen de 75 en 100 vierkante meter het minst vaak gebouwd. Vorig jaar werden er zelfs 39 procent minder middelgrote woningen opgeleverd dan vier jaar eerder. Met kleine woningen gebeurde echter het tegenovergestelde: het aantal nieuwbouwwoningen kleiner dan 50 vierkante meter nam met 37 procent toe.

Woningcorporaties verkleinen woningen

Hoe dat komt? Volgens het Kadaster is een van de oorzaken te vinden bij projectontwikkelaars: zij geven de voorkeur aan kleinere woningen, omdat het aantal eenpersoonshuishoudens groeit en er dus veel vraag naar is. Studio’s en kleine huizen zijn bovendien een stuk betaalbaarder voor huurders. Ook investeerders bouwen liever kleine woningen, omdat deze per vierkante meter het meest opleveren.

Nog een oorzaak kan worden gevonden in de Woningwet. Woningcorporaties zijn namelijk verplicht om nieuwe woningen te bouwen voor het sociale segment en laten woningen voor het middensegment over aan de markt. De nieuwgebouwde woningen van corporaties zijn daardoor een stuk kleiner geworden. Nieuwe meergezinswoningen die door corporaties werden gerealiseerd, krompen de afgelopen jaren van gemiddeld 90m2 in 2014 naar 74 m2 vorig jaar.

Microwonen in Amsterdam

Amsterdam spant de kroon: daar werd in 2017 een recordaantal woningen gebouwd (7.200) en ruim 44 procent van die woningen was kleiner dan 50 m2. Vanaf 2015 werden er in Amsterdam bovendien veel eenkamerwoningen en microwoningen gebouwd. Die woningen zijn volgens de gemeente Amsterdam vooral populair onder jongeren en studenten.

Middensegment

Ondanks dat er veel vraag is naar kleine woningen, is er ook in het middensegement nog altijd een groot tekort aan woningen. Zeker nu corporaties het middensegment aan de markt moeten overlaten, is het aan beleggers om het middensegment in te vullen. Wanneer dat van de grond komt, is echter gissen. “Het middensegment lijkt wat vergeten”, constateert onderzoeker Martin Tillema van het Kadaster.

Gerelateerd nieuws

Lees ook