Nieuw energielabel leidt tot hogere kosten: vraag voor 1 januari energielabel aan

bron: Vereniging Eigen Huis

Vanaf 1 januari 2021 verandert de manier waarop het energielabel van een woning wordt bepaald, zo heeft Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse zaken besloten. Een energielabel kan dan niet meer eenvoudig online worden aangevraagd, maar dient door een energieadviseur te worden bepaald. Vereniging Eigen Huis adviseert woningbezitters om dit jaar nog een (nieuw) energielabel aan te vragen.

Verplicht energielabel

Een energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen. Deze labels hebben een geldigheidsduur van 10 jaar. Met het energielabel wordt aangegeven in hoeverre een woning energiezuinig is, waarbij woningen met een A-label het zuinigst zijn. Energielabels zijn sinds 2015 verplicht en de labels worden gebaseerd op 10 kenmerken van de woning, die de woningeigenaar zelf opgeeft.

Nieuwe keuring per 2021

De overheid vindt de manier waarop het huidige energielabel wordt vastgesteld niet nauwkeurig genoeg. Vanaf 1 januari 2021 zal de nieuwe rekensoftware NTA 8800 daarom de energiezuinigheid van een woning moeten bepalen. Hiervoor dient er een expert langs te komen. Momenteel kost het aanvragen van een energielabel gemiddeld 7,50 euro, met ingang van de nieuwe werkwijze kunnen deze kosten neerkomen op 190 euro.

Op 9 november dienden een aantal Kamerleden een amendement in om mogelijk te maken dat huiseigenaren ook in het nieuwe jaar het energielabel online kunnen aanvragen. Hiermee moet worden voorkomen dat huiseigenaren verplicht worden om een dure expert in te huren. Volgende week wordt er over dit amendement gestemd. Als de meerderheid in de Tweede Kamer voor dit amendement stemt, moet de minister nog dit jaar mogelijk maken dat het ook na 1 januari mogelijk is om het energielabel online aan te vragen. Tot die tijd wordt in ieder geval aangeraden om voor 1 januari 2021 online een nieuw energielabel aangevraagd te hebben, om hoge kosten in het nieuwe jaar te voorkomen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook