NVM en VGM: ‘Nijpend tekort aan huurwoningen in middensegment’

bron: Telegraaf.nl

Het tekort aan middeldure huurwoningen houdt aan. Volgens NVM (de Nederlandse Vereniging van Makelaars) en VGM (Vastgoedmanagement Nederland) wordt wonen in grote steden onbetaalbaar als het aanbod niet snel toeneemt. De partijen roepen op tot maatregelen.

Grote steden

Met name in grote steden is het tekort aan huurwoningen nijpend. Als het aanbod hier niet snel toeneemt, wordt het volgens NVM en VGM voor steeds minder huishoudens bereikbaar om in de stad wonen. “Grote groepen huishoudens dreigen geen passende woning meer te kunnen vinden,” aldus de partijen. Door het tekort zijn de prijzen voor een huurwoning in de vrije sector sterk gestegen, vooral die van appartementen in Randstadprovincies.

Aangewezen op vrije huursector

Veel huishoudens verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een hypotheek. “Vanwege striktere eisen aan de toewijzing van sociale huurwoningen en maatregelen om de doorstroming op de huurmarkt te bevorderen, zijn meer huurders aangewezen op de vrije sector,” aldus Ger Jaarsma, voorzitter van de NVM. Ook benadrukt Jaarsma de strengere hypotheeknormen, die tot gevolg hebben dat steeds meer mensen eerst moeten huren voor ze een woning kunnen kopen.

Maatregelen

“Voor een goed functionerende woningmarkt is het essentieel dat er vrijesectorwoningen aan de totale woningvoorraad worden toegevoegd,” zegt VGM-voorzitter Eric Verwey. Hij roept op tot maatregelen als het toewijzen van bouwlocaties voor huurwoningen in de vrije sector, het opnemen van een fors aandeel vrijesectorwoningen in woningbouwplannen en het verkopen van duurdere corporatiewoningen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook