Oppassen met huurverhoging volgens markthuur

Op de website van de Nederlandse Woonbond vonden we een leerzaam stuk over het begrip markthuur. Er zijn nogal wat huurders die in hun huurcontract hebben staan dat de huur eens per vijf jaar verhoogd mag worden tot de markthuur. Als die vijf jaar voorbij zijn kun je dus zomaar met een pittige huurverhoging verrast worden. Erg onaangenaam.

Verhuurders willen die passage in het contract nog weleens verkeerd uitleggen. Zij interpreteren het begrip 'markthuur' als zijnde de maximale huur die past bij het aantal woonpunten van het huis. Dat is echter niet juist. De huurprijs in de vrije sector is niet gebonden aan dat puntensysteem. De markthuur is de het bedrag waarvoor vergelijkbare woningen in de omgeving die recent zijn vrijgekomen, verhuurd worden aan nieuwe huurders. De prijs die ontstaat door marktwerking dus. En die markthuur moet de verhuurder aantonen, die kan hij niet zomaar even stellen.

En er geldt nog een andere belangrijke voorwaarde voor het toepassen van die nieuwe markthuur. Dat kan de verhuurder alléén doen, als er in de vijf jaar daarvoor geen andere huurverhogingen zijn doorgevoerd dan indexering. Die indexering moet zijn vermeld in een indexeringsclausule die in het huurcontract staat. Alleen als er niet méér is verhoogd dan die jaarlijkse indexering, kan de verhoging naar markthuur überhaupt plaatsvinden.

Gerelateerd nieuws

Lees ook