Overheid begroot wederom te weinig huurtoeslag in 2015

bron: Aedes.nl

De overheid keerde in 2015 jaar 333 miljoen euro meer huurtoeslag uit dan begroot, zo blijkt uit het financieel jaarverslag van de Rijksoverheid. Om toekomstige bezuinigingen op de huurtoeslag te voorkomen, roept Aedes (de koepel van woningcorporaties) de overheid op om de kosten voortaan realistischer te begroten.

Structureel te laag begroot

De overheid gaf vorig jaar ruim 3,6 miljard euro uit aan huurtoeslag; 333 miljoen meer dan aanvankelijk werd begroot. Het jaarverslag toont aan dat het kabinet deze overschrijding in de loop van het jaar al heeft zien aankomen.

Het is niet de eerste keer dat de begroting voor de huurtoeslag fors wordt overschreden: de afgelopen jaren is dit structureel het geval. Aedes vreest uiteindelijk een bezuiniging op de huurtoeslag en vindt dan ook dat de overheid de huurtoeslag voortaan realistischer moet begroten.

‘Schaf verhuurdersheffing af’

Om het begrotingstekort te dichten, voerde de overheid in 2013 de verhuurdersheffing in: een belasting die woningcorporaties moeten betalen over de waarde van hun woningvoorraad. De inkomsten die de overheid uit deze verhuurdersheffing ontving, waren 12 miljoen euro hoger dan verwacht. In totaal werd er vorig jaar 1,35 miljard aan belasting afgedragen door corporaties.

Aedes vindt dat het kabinet deze verhuurdersheffing na 2017 moet afschaffen, zodat woningcorporaties dit geld in nieuwsbouw, renovatie en het verduurzamen van huurwoningen kan investeren. Woningcorporaties zouden op zijn minst aftrek moeten krijgen op de verhuurdersheffing wanneer zij dergelijke investeringen doen.

Eerder al pleitte de Woonbond voor afschaffing van de verhuurdersheffing.

Wil jij weten of je dit jaar recht hebt op huurtoeslag? Download de infographic en kom er binnen een paar minuten achter of jij in aanmerking komt voor huurtoeslag!

Gerelateerd nieuws

Lees ook