Overheid gaat jaarlijks 100 miljoen euro investeren in de verduurzaming van huurwoningen

bron: RTL Nieuws

Vanaf 2019 gaat er jaarlijks 100 miljoen euro van de overheid naar woningcorporaties. Het geld is bedoeld voor de verduurzaming van huurwoningen, welke volgens het klimaatakkoord in 2050 gasloos en duurzaam moeten zijn.

108 miljard euro

In mei dit jaar bleek uit een berekening van koepelorganisatie Aedes dat woningcorporaties maar liefst 108 miljard euro moeten neertellen voor de verduurzaming van sociale huurwoningen. Dit komt neer op bijna € 52.000,- per woning. Het hoge bedrag is nodig om een woning duurzaam te renoveren, gasloos te maken en een nieuwe duurzame keuken en badkamer te plaatsen. Vanwege de hoge investeringen vroegen de woningcorporaties al eerder om extra geld van het rijk. Dit geld komt er nu, melden bronnen rond het kabinet aan RTL Nieuws.

Nog steeds niet genoeg

Marnix Norder, voorzitter van Aedes, noemt de 100 miljoen euro per jaar ‘een mager begin’. Volgens hem kunnen voor dat bedrag hooguit een paar spaarlampen voor elke woning gekocht worden. Norder vindt de extra investeringen van de overheid een stap in de goede richting, maar nog steeds te weinig. Hij wijst hierbij op de enorme opgave waar woningcorporaties voor staan. Niet alleen moeten er miljarden worden gestoken in de verduurzaming van huurwoningen, er moet ook extra geld worden vrijgemaakt voor nieuwbouw.

Belastingdruk

Norder wijst erop dat sociale verhuurders ook nog eens last hebben van enorme belastingdruk. Door de stijging van de woningwaarde is ook de verhuurdersheffing flink toegenomen. “Daar komen nog andere belastingen bij. In totaal gaat het om 1 miljard euro per jaar, ongeveer 4 maanden huur van alle woningen,” aldus Norder tegen RTL Nieuws.

Gerelateerd nieuws

Lees ook