Prinsjesdag 2020: de belangrijkste ontwikkelingen voor de woningmarkt

bron: Rijksoverheid

Elk jaar wordt op Prinsjesdag de miljoenennota bekendgemaakt en de troonrede uitgesproken. Dit jaar was het vanwege Corona en de gevolgen daarvan iets spannender dan normaal. We zetten een aantal belangrijke punten met betrekking tot de woningmarkt voor je op een rij.

Geen overdrachtsbelasting voor starters

Om starters tot 35 jaar tegemoet te komen wordt de overdrachtsbelasting de komende 5 jaar verlaagd naar 0%. Op deze manier moeten koopstarters meer kans kunnen maken op een betaalbare woning.

Overdrachtsbelasting beleggers omhoog

Het tarief van overdrachtsbelasting voor beleggers wordt verhoogd naar 8%. De oorspronkelijke overdrachtsbelasting voor beleggers stond op 2%.

Verhuurderheffing

Woningcorporaties kunnen rekenen op een verlaging van de verhuurderheffing. Dit dient als tegemoetkoming wanneer woningcorporaties de huren verlagen naar een passend niveau. Het budget dat beschikbaar gesteld wordt voor deze heffingsvermindering zal elk jaar oplopen met 26 miljoen euro. Daarnaast wordt vanaf 2020 nog eens een heffingsvermindering van 100 miljoen euro per jaar uitgetrokken. Deze is bestemd voor de regio’s met de grootste druk op de woningmarkt.

Extra middelen voor woningbouw

Dat er een woningtekort is, is geen nieuws. Het aantal woningen dat de komende tien gebouwd zou moeten worden (bijna 850 duizend) is veel hoger dan de afgelopen tien jaar is gerealiseerd. Dit komt onder andere door een gebrek aan bouwlocaties en de stikstofproblematiek. Om de bouw van woningen te stimuleren en versnellen wordt door het kabinet in 2021 295 miljoen euro extra beschikbaar gesteld.

Stikstof

Er komt een extra maatregelenpakket om de stikstofneerslag te beperken. In totaal is hiervoor 5 miljard euro gereserveerd in de periode tot en met 2030. Vanuit het woningbouwpakket wordt jaarlijks 100 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Benieuwd naar de hele Miljoenennota? Je leest ‘m hier.

Gerelateerd nieuws

Lees ook