Rabobank en BPD investeren 5 miljard in middeldure huurwoningen

Nederland heeft te maken met een serieus maatschappelijk probleem. Een betaalbaar huis lijkt niet meer voor iedereen vanzelfsprekend. Bouwfonds Property Development (BPD) gaat actief aan de slag met het oplossen van dit probleem. Hiervoor heeft de ontwikkelaar, samen met de Rabobank, het BPD Woningfonds in het leven geroepen.

De komende tien jaar willen Rabobank en BPD 15.000 huurwoningen realiseren. Rabobank wil hiermee inspelen op het tekort aan middeldure huurwoningen. Er zit een groot gat tussen sociale huurwoningen en dure vrije sector huurwoningen. De vraag naar betaalbare huurwoningen blijft stijgen terwijl het aanbod niet toeneemt. Verruiming van het aanbod is op dit moment noodzakelijk.

In de huidige markt vragen veel particuliere verhuurders een huurprijs vanaf 1.000 euro per maand. Hierdoor is het voor het middensegment op de particuliere markt bijna onmogelijk geworden om een betaalbare huurwoning te vinden. Volgens Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van Rabobank, telt Nederland momenteel 3 miljoen middeninkomen huishoudens die niet aan een betaalbare woning zullen komen als zij nu op zoek zouden gaan.

De huurwoningen zullen binnen en buiten de Randstad gebouwd worden, het gaat om appartementen voor starters, gezinnen en senioren. De woningen zullen een huurprijs tussen de 650 en 1.000 euro (met een maximum van 1.250 euro) per maand krijgen. Hiermee worden de groeiende groepen geholpen die niet in aanmerking komen voor sociale huur en waarvoor een koopwoning buiten bereik ligt.

Het kabinet stelt de aankomende jaren 2 miljard euro beschikbaar aan gemeenten en woningcorporaties. Daarnaast wordt er 5 miljard euro geïnvesteerd in het BPD woningfonds, Rabobank zal de eerste 3 jaar 1 miljard euro voor haar rekening nemen. In januari 2020 worden de eerste 1000 woningen uit de interne portefeuille van BPD beschikbaar gesteld aan het woningfonds.

Gerelateerd nieuws

Lees ook