Regeerakkoord dramatisch voor woningcorporaties

bron: Nu.nl

Dagelijks vliegen de nieuwe maatregelen en opnieuw aangepaste voorstellen je om de oren - Wel of geen huurverhoging, onbetaalbare huurheffingen of toch eigenlijk niet, meer sociale huurwoningen of langere wachtlijsten. De wirwar aan opmerkingen en kritiek maken het er ook niet duidelijker op. Maar dat het regeerakkoord ingrijpende gevolgen zal hebben, dat beseft iedereen.

Verhuurdersheffing

Allereerst de woningcorporaties - zij zullen zonder twijfel meer gaan betalen aan verhuurdersheffingen. In 2017 kunnen de verschillende corporaties rekenen op een totale heffing van 2 miljard (!) euro. Hoe ze dit gaan betalen? De makkelijkste weg lijkt het verhogen van de huurprijzen te zijn. En de 224.000 huurwoningen die ze de komende 10 jaar zouden gaan bouwen? Daarvan zal een deel weer terug in de ijskast worden gezet, omdat de financiële mogelijkheden daarvoor o.a. door de heffing snel zijn opgedroogd. Nieuwbouwprojecten zullen op de tocht komen te staan, wat weer kan leiden tot meer financiële problemen. Huurprijzen verhogen lijkt een simpele oplossing, maar bij sommige huurwoningen zal dat niet mogelijk zijn omdat de prijzen al aan hun maximum zitten. Het akkoord lijkt zo op een drama uit te lopen voor de woningcorporaties.

Wachtlijsten

Een verder gevolg van de verhuurdersheffing is dat de corporaties minder geld hebben om sociale huurwoningen bij te bouwen. En dat heeft weer consequenties voor de doorstroming en jarenlange wachtlijsten. Er moet geld in het laadje komen en dat gebeurt te weinig met het bouwen en verhuren van sociale huurwoningen. Niet doen dus, denken veel corporaties. Een oplossing zou kunnen zijn dat commerciële partijen de bouw van deze huurwoningen overnemen. Maar of daar interesse voor is, blijft de vraag.

Natuurlijk, er kan nog van alles veranderen. Een heel pakket aan onderhandelingen kan morgen een make-over krijgen. Maar de maatregelen voor de huursector lijken redelijk vast te liggen. Verhuurders zullen hun hoop moeten vestigen op de oppositie. Misschien dat partijen zoals D66, SP en CDA nog roet in het eten kunnen gooien.

Gerelateerd nieuws

Lees ook