Regelgeving toewijzen sociale huurwoning verandert

Woningcorporaties mogen vanaf 1 januari 2011 90 procent van hun sociale huurwoningen alleen nog toewijzen aan huishoudens met een belastbaar verzamelinkomen dat lager is dan 33.614 euro. Dat heeft het kabinet in lijn met het advies van de Europese Commissie besloten.

De nieuwe regels gaan alleen op voor mensen die verhuizen en niet voor zittende huurders. Vanaf 1 januari gaan de regels bij de Almeerse corporaties in. Dan kunnen huurwoningen met een huurprijs lager dan 652,52 euro, die via Woningnet verhuurd worden, alleen nog verhuurd worden aan huishoudens met een belastbaar verzamelinkomen lager dan 33.614 euro.

Middeninkomens krijgen het moeilijker

Middeninkomens zullen door de nieuwe regels moeilijker een betaalbare woning kunnen vinden. Drie Almeerse corporaties bieden vrije sector huurwoningen vanaf 652,52 euro en betaalbare koopwoningen aan waar de huishoudens met middeninkomens terecht kunnen. Sommige corporaties bieden woningen aan met Koopgarant (waarbij 25% korting op de VON-prijs wordt gegeven) en/of verstrekken de Starterslening, zodat woningen ook te betalen zijn voor kopers met een lager inkomen.

Voorrangsregeling

Maximaal 10 procent van alle sociale huurwoningen mag nog verhuurd worden aan huishoudens met een belastbaar inkomen hoger dan 33.614 euro. Regel hierbij is dat er voorrang moet worden verleend aan huishoudens die dringend behoefte hebben aan woonruimte uit het oogpunt van gezondheid, veiligheid, sociale factoren, overmacht of calamiteiten.

Voordeelregeling en Huur op Maat

Indien er binnen de 10 procent-regeling ruimte overblijft voor het toewijzen van sociale huurwoningen aan woningzoekenden met een inkomen hoger dan 33.614,- euro kan dit gebruikt worden voor experimenten zoals de Voordeelregeling en Huur op Maat. Deze regeling is bedoeld om het voor bewoners mogelijk te maken om met voorrang een woning te verkrijgen in een aandachtswijk op basis van o.a. wijkbinding, inkomen of opleiding. Bij het experiment Huur op Maat is de huur afhankelijk van het inkomen dat iemand verdient.

Gerelateerd nieuws

Lees ook