Rotterdam neemt maatregelen voor een betere woningmarkt

Rotterdam zal in de toekomst maatregelen nemen om de toegang tot de woningmarkt te verbeteren. Dit wil de gemeente doen door te gaan werken met een starterslening voor koopwoningen, daarnaast krijgen mensen met maatschappelijke beroepen voorrang bij een huurwoning en wordt kamerverhuur aan banden gelegd.

Net als in de rest van het land kampt ook Rotterdam met een woningtekort, stijgende prijzen en minimale doorstroming. De gemeente wil maatregelen nemen om deze problemen op te lossen. “Veel Rotterdammers zitten vast omdat ze niet aan een betaalbare woning kunnen komen”, zegt wethouder Bas Kurvers. “Met deze nieuwe maatregelen maken meer starters en gezinnen kans op een woning.”

Maatregelen

Met de nieuwe maatregelen kunnen starters tussen de 18 en 35 jaar uit Rotterdam een lening krijgen tot 30.000 euro. Om deze starters te helpen hoeft er de eerste 3 jaar geen rente afgelost te worden. Het bedrag dat de starters lenen kunnen ze gebruiken om een koophuis te kopen binnen de gemeente tot de bovengrens van de Nationale Hypotheek Garantie, 325.000 euro. Begin juli zal de gemeenteraad besluiten over de startersleningen en de bijbehorende financiële dekking. Als dit rond is kan de starterslening er definitief komen.

Voorrang

Vanaf 1 september kunnen mensen met maatschappelijke beroepen zoals leraren, politieagenten, vrijwilligers en zorgverleners in bepaalde straten voorrang krijgen op een huurwoning. De voorrangsregeling is mogelijk door de Rotterdamwet. Deze wet geeft gemeenten extra mogelijkheden om problemen in bepaalde wijken en/of buurten te verbeteren. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaf in februari toestemming voor uitbreiding van deze regels naar meer straten in de stad. Deze voorrangsregeling geldt voor woningen van wooncorporaties en particuliere verhuurders.

Geen kamerverhuur

Vanaf 1 juli breidt de gemeente Rotterdam het aantal wijken uit waar geen nieuwe vergunning meer mag worden gegeven voor kamerverhuur. Hiermee hoopt de gemeente prijsopdrijving en overlast tegen te gaan.

Verder moeten verhuurders binnenkort een vergunning aanvragen voor kamerverhuur aan drie kamerbewoners in een woning, die grens ligt momenteel nog bij vier bewoners. Als een woningeigenaar of verhuurder zelf ook in het pand woont, mag er straks nog maar een kamer worden verhuurd in plaats van twee. Deze maatregel moet voorkomen dat woningen worden opgedeeld in kamers, waardoor ze ongeschikt worden voor gezinnen.

Inkomenseis

Overigens vervalt in een aantal Rotterdamse straten de minimale inkomenseis voor huurwoning. “In een groot deel van de straten in de wijken Bloemhof, Carnisse, Hillesluis, Oud-Charlois en de Tarwewijk is de inkomenseis niet langer nodig, omdat deze straten sociaal sterker en veerkrachtiger zijn geworden. Daarom wil de gemeente deze maatregel nog maar in een beperkt aantal straten laten doorlopen”, aldus Kurvers. Daar tegenover staat dat de gemeente in 71 straten huurders wil gaan screenen op het veroorzaken van woonoverlast. Ook dit gebeurt op basis van de Rotterdamwet.

Gerelateerd nieuws

Lees ook