Ruzie met de buren? Je bent niet de enige

bron: Rechtsbijstand Informatie Centrum

Meer dan een kwart van de Nederlanders geeft aan weleens ruzie met de buren te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het Rechtsbijstand Informatie Centrum. De grootste boosdoener is geluidsoverlast, met name door muziek. Ook kinderen en verbouwingen leiden vaak tot onenigheid.

Oorzaken van burenruzies

Buren zitten elkaar vooral in de weg met ongewenst geluid. Geluidsoverlast door muziek is in maar liefst 51 procent van de gevallen de oorzaak van de ruzie. In 19 procent van de gevallen vormen ‘kinderen’ de bron van onenigheid; de oorzaak ‘verbouwingen’ volgt op de derde plaats (11 procent). Andere oorzaken van burenruzies zijn overhangend groen, huisdieren en rook van de barbecue.

Randstad aan kop

Het mag geen verrassing heten dat de meeste burenruzies plaatsvinden in de provincies waar men het dichtst op elkaar woont. Zuid-Holland blijkt goed voor 28 procent van de ruzies, Noord-Holland volgt met 15 procent. In Drenthe, Flevoland, Friesland, Overijssel en Zeeland is het aantal gemelde burenruzies het laagst. Opvallend is verder dat bewoners van Gelderland zich over andere zaken drukmaken dan Randstedelingen: de meest gemelde klacht is overhangend groen (60%).

Lees ook: Bonje met de buren: meer ingewikkelde burenruzies in 2016

Gerelateerd nieuws

Lees ook