Stadsbewoners en huurders minder tevreden met huis en omgeving

bron: CBS, NOS

Mensen met een huurhuis zijn minder tevreden met hun woning en hun woonomgeving dan mensen met een koophuis. Dat blijkt uit een analyse van het CBS over cijfers van 2015. Maar ook in grote steden zijn mensen minder tevreden dan daarbuiten. Uit een ander onderzoek van de Universiteit Utrecht en de Rabobank blijkt dat mensen in de Randstad minder gelukkig zijn.

Kopers tevredener dan huurders

Van alle huishoudens in Nederland is 87 procent tevreden met de woning en 82 procent met de woonomgeving. Dit is een lichte daling ten opzichte van 2009, toen het vorige woononderzoek werd gedaan. Onder huizenbezitters is de tevredenheid hoger: 93,9 procent is blij met de woning en 86,5 procent ook met de omgeving van het huis. Huurders zijn wat minder in hun sas dan het landelijk gemiddelde; 76,6 procent van hen is tevreden met zijn of haar huis en 75,2 procent met de omgeving waarin ze wonen.

Geld speelt ook een rol in de mate van tevredenheid. Onder huizenbezitters zijn de mensen met lage lasten tevredener met hun huis, maar bij huurders is dit juist andersom. Huurders met lage lasten zijn minder blij met hun woning en de buurt dan huurders met relatief hogere woonlasten.

Gelukkig in de stad?

Voor een geluksgevoel kun je blijkbaar beter niet in de stad wonen. Volgens het CBS zijn mensen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag minder tevreden met hun woning en leefomgeving dan daarbuiten. Hier wonen relatief meer mensen in een galerijflat, portiekwoning of appartement, en mensen met zo’n woning zijn minder tevreden dan mensen die in een eengezinswoning wonen.

Uit de Brede Welvaartsindicator, uitgevoerd door de Universiteit Utrecht en de Rabobank, blijkt daarnaast dat mensen in de Randstad op meerdere vlakken minder gelukkig zijn. Steden scoren slecht op hoe gelukkig de inwoners zijn, omdat stadsbewoners zich vaker onveilig voelen. Ook zijn ze vaker onzeker over hun woonsituatie, wat niet bijdraagt aan hun geluksgevoel. Maar waar woon je dan wel blij? In Noord-Drenthe: inwoners daar zijn gezond en voelen zich veilig en gelukkig. Vooral de combinatie tussen de rust en schoonheid van het platteland, maar ook alle voorzieningen in de buurt, maakt dat Noord-Drenthe wat betreft geluk en welvaart de beste regio van Nederland is om te wonen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook