Stijging nieuwe studentenkamers Amsterdam

In lijn met de verwachtingen van de gemeente zijn er in 2011 een recordaantal studentenkamers in Amsterdam gerealiseerd. Behalve 1543 bijgebouwde woningen zijn er nog eens 1409 huizen gereserveerd voor studenten. In totaal zijn er daarmee tussen 2010 en 2014 negenduizend woningen bijgekomen. Wethouder Freek Ossel bevestigd dat er nog veel moet gebeuren, maar volgens hem ligt de stad 'goed op schema'.

Ossel wil onder meer het rijk vragen om de regels omtrent bouw en nieuwbouw van studentenwoningen te versoepelen. Daarmee moet het gemakkelijker worden om de bouw van studentenkamers uit te breiden. Voor 2012 wordt er verwacht dat er bij station Sloterdijk en metro Overamstel studentenkamers bijkomen. Verder is de gemeente Amsterdam op zoek naar een vastgoed investeerder voor woningen in de buurt van de Zuidas.

De ASVA studentenunie heeft echter berekent dat het tekort aan studentenwoningen op dit moment groter is dan de aanwas van nieuwe studenten in Amsterdam. Zo is het tekort aan woonruimte in Amsterdam inmiddels een derde van het totale Nederlandse kamertekort, terwijl een zesde van de studenten in de stad studeert.

In totaal schat Asva het tekort op 14.000 woonruimtes in Amsterdam, wat aanzienlijk hoger is dan de 9000 woningen waar de gemeente vanuit gaat. Dit verschil komt deels door het totaal aantal studenten dat gehanteerd wordt, zo gaat Asva uit van 109.000 terwijl de gemeente Amsterdam 93.000 studenten schat. De belangenbehartiger voorziet verder dat het woningtekort de komende jaren verder zal toenemen. Klik hier voor een overzicht van kamers in Amsterdam.

Gerelateerd nieuws

Lees ook