Straten kleuren oranje, maar niet overal

Vandaag gaat het beginnen. Onze leeuwen gaan de strijd aan op het voetbalveld voor de wereldtitel. Dit jaar mogen wij zonder strenge coronamaatregelen samen als één land ons team aanmoedigen. Maar door alle commotie rondom het WK in het omstreden gastland, heerst er ook in Nederland een dubbel gevoel.

Veelvuldig winnaar

De Marktweg in Den Haag kleurt ieder WK of EK volledig oranje door alle slingers en versierde gevels. Alles wordt uit de kast getrokken om de straat zo Hollands mogelijk te maken. Meerdere keren is deze straat benoemd tot ‘Mooiste oranjestraat van Nederland’. De passie voor voetbal en het vaderland die de bewoners van deze straat delen is hier niet te missen.

De straat roept saamhorigheid op, iets wat we in deze tijd goed kunnen gebruiken. Meerdere bewoners zorgen er samen voor dat de Marktweg oranje kleurt. En dat trekt bekijks, zo ook van Robbie Meierdrees, die we tegenkomen in de compleet versierde straat. ‘Ik woon hier vlakbij maar ga tijdens elk EK of WK even speciaal naar de Marktweg om de versieringen te bekijken,’ zegt hij terwijl hij wat foto’s neemt met zijn telefoon. ‘Ik zag al wat beelden van de straat voorbij komen, maar in het echt is het toch anders. Altijd als ik hier ben krijg ik dat gevoel van saamhorigheid en zie je dat het Nederlands elftal er niet alleen voor staat!’

Nu het WK in de winter valt spelen de bewoners hier op in: er komen oranje sinterklazen, pieten, kerstmannen en zelfs een oranje slee met leeuwen ervoor! De Marktweg draagt niets voor niets al een aantal jaar de titel van ‘Mooiste oranjestraat van Nederland’.

Niet alleen op de Marktweg is de 'oranjegekte' begonnen, ook in andere wijken in de omgeving pakken de bewoners flink uit. Zo ook in de Transvaalwijk, waar het tijdens elke wedstrijd barst van de gezelligheid. In deze wijk wonen die diverse nationaliteiten, waardoor het er tijdens heel veel WK wedstrijden een feestje is.

Het Groningse dorp Heiligerlee

Ook in het Noorden van het land begint de oranjekoorts op te lopen. In de Graaf Adolfstraat in Heiligerlee hebben ze dit jaar, anders dan voorgaande jaren, besloten om niet de gehele straat te versieren, maar slechts een gedeelte. Dit komt omdat het WK dit jaar plaatsvindt in de wintermaanden en het gewapper van de vlaggetjes vervelend kan zijn wanneer het buiten hard waait.

De bewoners van de straat steunen het Nederlandse elftal door weer en wind en vinden dat het versieren van de woningen er toch wel een beetje bij hoort. Momenteel zijn er vier woningen versierd, maar naar verwachting zullen dit er in de loop van het WK veel meer worden. De Graaf Adolfstraat is versierd met kleine oranje vlaggetjes, grote doeken, versierde regenpijpen, lantaarnpalen en uppies voor de vensterbanken. Net als bij voorgaande WK’s en EK’s is de Graaf Adolfstraat er helemaal klaar voor!

Nieuwegeinse pracht

In Nieuwegein zijn inwoners onlangs begonnen met het versieren van de straten. Er is drie kilometer aan oranje vlaggetjes opgehangen en er zit oranje gaas om de bomen gespannen. De Wielewaal wordt versierd door twee buurtbewoners, de andere buren kunnen ervoor kiezen om een financiële bijdrage te leveren. Met het geld worden verschillende versieringen gekocht om zo de straat nog meer oranje te krijgen. Zo zijn er grote banners, oranje partytenten en stoelen gekocht. Nieuwegein is klaar voor het WK!

Minder oranjestraten

Door de commotie rondom de beschuldigingen van het schenden van mensenrechten in Qatar heerst er dit jaar een minder positieve sfeer rondom het WK. Een reden voor een aantal mensen om hun straat dit jaar niet of nauwelijk om te toveren tot een echte oranjestraat. Ook de winterse weersomstandigheden spelen een rol. Normaliter wordt het EK of WK in de zomerperiode georganiseerd waardoor mensen gezellig buiten met elkaar voetbal kunnen kijken. Toch heeft het koude weer heeft ook zijn charmes! Je kijkt de wedstrijden nu bijvoorbeeld eerder in een gezellig café of bij elkaar thuis.

Vind je nieuwe woning in een oranjestraat

Wil jij ook elk WK en EK doorbrengen in zo'n gezellige oranje versierde straat? Via Huurwoningen.nl kan je een ​​prachtige woning vinden die aan al jouw wensen voldoet. Op de website vind je verschillende soorten huurwoningen door heel Nederland. Met de handige zoekfilters vind je een prachtige woning binnen no-time een kamer, studio of appartement die bij jou past.

Gerelateerd nieuws

Lees ook