Strijd om sociale huurwoningen: gemeente Rotterdam vs. de Woonbond

bron: NOS, Vers Beton

Er is een strijd om goedkope woningen gaande in Rotterdam. De gemeente wil het aantal goedkope woningen in de stad met 20.000 verminderen, terwijl de Woonbond dit onverantwoord vindt. Deze bond roept Rotterdammers dan ook op om eind november tégen deze plannen van de gemeente te stemmen.

Woonvisie 2030

2030 – het lijkt nog een eind weg, maar plannen voor dit jaar houden de gemoederen nu al bezig. Het college van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA heeft namelijk een Woonvisie gepresenteerd voor de stad Rotterdam, waarin staat hoe de gemeente de stad graag ontwikkeld zou zien op woongebied tegen 2030. Onderdeel van deze Woonvisie is de wens om meer evenwicht te brengen in de woningvoorraad van de stad. Het stadsbestuur vindt namelijk dat er te weinig woningen zijn voor gezinnen met een midden- en hoger inkomen. Daarbij wil het college de probleemwijken op Rotterdam-Zuid graag verbeteren. De oplossing? Het aantal goedkope woningen in de stad met 20.000 verminderen en duurdere woningen terugbouwen.

Strijd

De Woonbond, de landelijke vereniging die opkomt voor de belangen van huurders, noemt deze plannen onbegrijpelijk en onverantwoord. Volgens de huurdersorganisatie is er namelijk een groot tekort aan sociale huurwoningen in de stad, wat blijkt uit de lange wachtrijen bij corporaties voor zulke woningen. De Woonbond is niet tegen het idee van meer woningen voor hogere inkomens in Rotterdam, maar is van mening dat dit ook gerealiseerd kan worden door enkel bij te bouwen in plaats van ook te slopen. “Rotterdam heeft vrij weinig sociale huurwoningen in vergelijking met de doelgroep”, zegt Ronald Paping, directeur van de Woonbond, tegen de NOS. “De situatie is slechter dan in steden als Amsterdam en Utrecht. En die steden hebben het besef dat er een tekort is aan goedkope woningen en gaan bijbouwen. En Rotterdam gaat dan slopen?”

Referendum

Samenwerkende huurdersorganisaties in Rotterdam hebben na de presentatie van de Woonvisie een referendum aangevraagd, waartoe zij 12.000 handtekeningen ophaalden. Rotterdammers mogen nu op 30 november naar de stembus om voor of tegen de Woonvisie, en dus het eventuele verdwijnen van de 20.000 goedkope huurwoningen, te stemmen. De uitslag van het referendum is niet bindend en zal raadgevend worden meegenomen door de gemeenteraad, maar mocht de uitslag tegen zijn zal het merendeel van de partijen in de raad zich hiernaar schikken. De vraag is of het lukt om een geldige uitslag te realiseren; hiervoor moet namelijk een minimale opkomst van 30% behaald worden. De Woonbond heeft alle Rotterdammers in ieder geval opgeroepen om tegen de plannen te stemmen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook