Te dik betaald door woningcorporaties

Het loont behoorlijk om op te treden als toezichthouder bij een woningcorporatie. Meer zelfs dan het eigenlijk zou mogen lonen. Sinds juli 2010 zijn er regels vastgelegd over de maximale beloning van toezichthouders, maar die regels worden met grote regelmaat overtreden. De NOS onderzocht dat maar liefst een op de vijf meer betaald krijgt dan het maximum.

Vorig jaar kwamen de woningcorporaties tot afspraken over de beloning van hun toezichthouders. Die afspraken legden ze vast in de Honoreringscode commissarissen. De kleine corporaties zouden hun waakhonden niet meer dan €9.000 betalen, bij de grote mocht de beloning oplopen tot €18.000. Die bedragen zijn volgens de code inclusief de extra werkzaamheden die komen kijken bij een fusie of in een crisis.

De NOS heeft uitgevonden dat de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, die als bijbaan ook voorzitter van de Raad van Toezicht van Delta Wonen is, voor die bijbaan maar liefst € 25.000 kreeg in 2009. Corporatie Rochdale is nog veel guller: twee interim-toezichthouders zouden maar liefst € 74.000 per persoon hebben opgestreken.

Nu hebben we een landelijke belangenvereniging voor huurders en woningzoekenden: de Woonbond. Deze evenknie van de Vereniging Eigen Huis stelt dat deze schending van de beloningscode onaanvaardbaar is. Volgens de Woonbond moet minister Donner het naleven van de code verplicht stellen – en ook sancties instellen voor het overtreden ervan. Daar is de Vereniging van Toezichthouders op Woningcorporaties het roerend mee eens.

Gerelateerd nieuws

Lees ook