Tekort aan sociale huurwoningen opgelopen tot 80.000: deltaplan nodig om problemen op te lossen

bron: NOS

De Federatie Opvang trekt aan de bel: het tekort aan betaalbare woningen is volgens de organisatie voor maatschappelijke opvang en beschermd wonen zo hoog dat mensen met een baan nu zelfs dakloos worden. De organisatie pleit voor een nationaal deltaplan om het woningtekort te verkleinen en de bijkomende problemen op te lossen.

Deltaplan

Het tekort aan sociale huurwoningen is opgelopen tot 80.000. Dit tekort zorgt voor veel problemen voor mensen die dringend een betaalbare woning nodig hebben. De Federatie Opvang pleit daarom voor een nationaal deltaplan. Dit plan moet gemeenten, ontwikkelaars en investeerders aanmoedigen snel en veel extra woningen te bouwen. Er zijn minimaal 15.000 nieuwe woningen per jaar nodig, iets waar de Tweede Kamer eerder deze week al toe opriep.

Wonen in je auto

Dat het woningtekort voor grote problemen kan zorgen ervaarde de 55-jarige Richard uit Veenendaal zelf. Door een scheiding moest hij op zoek naar een nieuwe woning. Door het grote tekort woonde Richard maandenlang in zijn Suzuki Swift waarna hij een veel te dure vakantiewoning betrok. Tevergeefs klopte Richard aan bij een woningcorporatie en de gemeente. Hij had geen recht op een urgentieverklaring. "Ik kreeg te horen: ga maar op kamers, want voor gescheiden mannen hebben we geen geschikte woonruimte. Ik zat er helemaal doorheen," vertelt hij aan NOS.

Volgens Karin van Brunschot van Federatie Opvang is de situatie van Richard geen uitzondering. Volgens haar is de druk op de daklozenopvang de afgelopen jaren sterk toegenomen en is uitstroom uit de opvang vanwege het woningtekort bijna onmogelijk. “Er is een enorm tekort aan betaalbare woningen en met name eenpersoonswoningen. Een gemeente kán een huisvestingsverordening opstellen met daarin afspraken over het aantal sociale huurwoningen en de urgentieprocedures. Maar dat heeft lang niet iedere gemeente. En ook dat is geen oplossing voor het gebrek aan woningen,” aldus van Brunschot.

Urgentie

Door het grote tekort aan sociale huurwoningen is het voor kwetsbare groepen die snel een huurwoning nodig hebben zeer lastig om een urgentieverklaring te krijgen. De eisen voor een urgentieverklaring verschillen per gemeente maar in de meeste gevallen komen alleen statushouders en mensen die een andere woning moeten betrekken wegens renovatie of sloop in aanmerking voor een urgentieverklaring. In sommige gemeenten hebben ook mensen die mantelzorg verlenen of krijgen recht op urgentie. Indien een vrije sector woning, kamerhuur of tijdelijke inwoning een oplossing biedt wordt een urgentieaanvraag in vrijwel alle gemeenten afgewezen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook