Tijdelijk huurcontract verlengen mogelijk door spoedwet tijdens coronacrisis.

bron: AD.nl

De coronacrisis maakt het vinden van een nieuwe huurwoning niet gemakkelijker. Voor mensen met een tijdelijk huurcontract kwam het kabinet al eerder met een spoedwet. Deze wet maakte het mogelijk om een tijdelijk huurcontract te verlengen. Nu is deze spoedwet verlengd tot 1 november 2020.

Verlenging van de spoedwet

Voor veel huurders in Nederland heeft de coronacrisis er flink ingehakt. Door het verliezen van banen of het verplicht thuis blijven raken de buffers op en gaan sommige huurders er financieel flink op achteruit. Voor deze huurders zijn er verschillende regelingen getroffen in een spoedwet. Eén daarvan is de mogelijkheid om een tijdelijk huurcontract te verlengen. Het gaat om contracten voor appartementen en huizen van maximaal 2 jaar en maximaal 5 jaar voor kamers. Het verlengen kan voor een periode van drie maanden en geldt voor huurcontracten die uiterlijk aflopen op 31 augustus 2020. Deze contracten kunnen tot 1 november 2020 verlengd worden.

Eerder was de verlenging mogelijk tot 1 september. Om huurders meer ruimte te geven is het termijn verlengd. Of de periode verlengd zal worden wanneer er nieuwe maatregelen getroffen worden wegens corona is nog niet bekend.

Normaal gesproken kunnen tijdelijke huurcontracten niet verlengd worden voor een korte periode. Een verlenging bij een tijdelijk huurcontract was alleen mogelijk door deze te veranderen in een contract voor onbepaalde tijd.

Uitzonderingen op de regeling

Een aanvraag voor het verlengen van een huurcontract kan in sommige gevallen door een verhuurder worden afgewezen:

  • De woning is verkocht of verhuurd aan een ander;
  • De verhuurder wil de woning zelf betrekken en heeft geen andere woonruimte meer;
  • De verhuurder wil de woning renoveren of slopen;
  • De huurder gedraagt zich niet als een goed huurder.

Als een verhuurder een aanvraag wil afwijzen, dient hij dit binnen een week na het ontvangen van de aanvraag schriftelijk te doen.

Wil je weten of je in aanmerking komt voor de verlenging? Met behulp van deze vragen kun je gemakkelijk zien of de wet voor jou van toepassing is.

Gerelateerd nieuws

Lees ook