Vattenfall: één op tien Nederlandse woningen aardgasvrij

bron: Vattenfall

Ruim één op de tien Nederlandse woningen (11,1 procent) is aardgasvrij, blijkt uit onderzoek van energieleverancier Vattenfall. Sinds de wetswijziging van de Gaswet in 2018 worden nieuwe woningen en gebouwen zoveel mogelijk opgeleverd zonder gasaansluitingen. Om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te behalen, moeten in 2050 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen van het aardgas af zijn.

Duurzame alternatieven voor gas

Op dit moment wordt zo’n 5,9 procent van de Nederlandse huishoudens al verwarmd door middel van stadsverwarming, een duurzaam alternatief voor losse (gas) cv-ketels. Met stadsverwarming wordt 50 tot 80 procent CO2-uitstoot bespaard. Ook een warmtepomp wordt steeds populairder: deze zet energie uit water, lucht of de bodem om in bruikbare warmte en krijgt hierbij alleen wat elektrische hulpenergie. Een ander duurzaam alternatief is een cv-ketel op waterstof. Bij de verbranding van waterstof komt geen CO2 vrij.

Oudere steden lastiger te verduurzamen

Purmerend, Almere en Duiven lopen momenteel voorop als het gaat om de overstap van aardgas naar duurzame energie. In Purmerend wordt 70,5 procent van de woningen aardgasvrij verwarmd. In Duiven is dit 60,7 procent en in Almere 58,9 procent. Deze gemeenten hebben er jaren geleden al voor gekozen om woningen aan te sluiten op het warmtenet en niet op het gasnet.

In grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is het aantal te verduurzamen woningen nog erg hoog. Volgens Vattenfall komt dit vooral omdat het in oudere binnensteden lastiger is om een warmtenet aan te sluiten of een warmtepomp te installeren; de straten zijn krapper en woningen zijn moeilijker te isoleren. Voor deze woningen is groen gas een duurzame oplossing. Dit kan namelijk worden aangesloten op het bestaande gasnet en hiermee zijn geen aanpassingen nodig. Groen gas wordt geproduceerd uit grondstoffen als mest, slib, gft-afval en gemaaid bermgras.

Datacenter als warmtebron

In de haven van Amsterdam wordt momenteel een datacenter gebouwd dat wordt ingezet voor het duurzaam verwarmen van woningen in Amsterdam Noord en Nieuw-West. De warmte die het datacenter opwekt zal worden gebruikt voor het bestaande stadswarmtenet van Westpoort Warmte. Datacenters kosten veel energie en geven veel warmte af. Omdat ze nodig zijn voor goede en snelle verbindingen zijn datacenters van belang in de hoofdstad. Het nieuwe datacenter in de Amsterdamse haven wordt opgezet onder de strikte voorwaarde dat het bijdraagt aan de verduurzaming van de stad.

Gerelateerd nieuws

Lees ook