Veel kritiek op plannen huurregulering Amsterdam en Utrecht

De gemeenten Utrecht en Amsterdam willen maatregelen nemen om de huurprijzen van huurwoningen in de vrije sector aan banden te leggen. Nu deze voornemens steeds meer vorm beginnen te krijgen, komt er steeds meer kritiek op deze plannen. Projectontwikkelaars en beleggers zijn niet blij met het mogelijk beperken van de huur en waarschuwen dat de ideeën een averechts effect kunnen hebben.

Utrecht

De gemeente Utrecht wil dat huurwoningen met een oppervlakte tussen de 50m2 en 80m2 een maximale huurprijs hebben variërend tussen de €710 en €950. Voor huurwoningen van dezelfde oppervlakte in de binnenstad of in het stationsgebied mag wel een hogere huurprijs gevraagd worden, omdat in die gebieden de woningmarkt nog krapper is. Ook wil de gemeente dat de jaarlijkse huurstijging maximaal zo hoog mag zijn als de inflatie, en dat gedurende de komende 20 jaar.

Waarschuwing

Verenigingen voor beleggers en projectontwikkelaars waarschuwen nu dat zulke maatregelen mogelijk juist het tegenovergestelde in de hand werken dan waarvoor ze bedoeld zijn. Als verhuurders niet meer mogen vragen wat ze willen of wat de markt ervoor geeft, dan is het volgens de belangenvereniging IVBN niet meer interessant om in huurwoningen te investeren en er dus meer bij te bouwen. Daarbij zou het vastleggen van een maximale huur het dure scheefwonen toe kunnen laten nemen; als de huur niet verhoogd mag worden, zullen mensen in een betaalbare woning blijven zitten, ook al kunnen ze meer betalen. Dit verslechtert de doorstroming op de woningmarkt nog meer.

Overdreven?

Zijn de plannen die Amsterdam en Utrecht voorstellen overdreven? Experts geven inderdaad aan dat de ideeën voor huurregulering ver gaan; zoveel regels zijn er in de sociale huursector niet eens. Maar blijkbaar kan het spel van vraag en aanbod het probleem op de woningmarkt niet zelf oplossen, en dus zit er niets anders op dan ingrijpen. De gemeente Utrecht is overigens zelf niet bang voor minder investeerders en dus minder nieuwe huurwoningen. In hoeverre Utrecht en Amsterdam hun plannen gaan doorvoeren zal met de tijd blijken.

Gerelateerd nieuws

Lees ook