Verhuurderheffing in 2013 niet van de baan

bron: Nu.nl

Minister van Wonen en Rijksdiensten Stef Blok heeft tijdens een debat in de Eerste Kamer een belangrijke politieke overwinning behaald. Het plan voor de verhuurderheffing blijft in 2013 op de rails. Voor de jaren erna moet gekeken worden hoe de plannen het beste aangepast kunnen worden.

Kritiek woningcorporaties

Er was heftige kritiek vanuit verschillende hoeken in de woningmarkt. Woningcorporaties, D66, makelaarsverenigingen en zelfs huurders konden het plan op z'n zachtst gezegd niet waarderen. Woningcorporaties dreigen door de heffing zwaar in financiële problemen te komen. Met als gevolg dat ze niet meer kunnen investeren in nieuwe bouwprojecten, renovaties en sociale huurwoningen. Huurders zijn bang dat zij uiteindelijk voor de heffing opdraaien door middel van huurverhogingen. Het is de bedoeling dat de verhuurderheffing de regering structureel 2 miljard euro gaat opleveren.

Huurverhogingen inkomensafhankelijk

De Eerste Kamer heeft nu toch ingestemd met het voorstel van de VVD-minister. De goedkeuring betreft de verhuurderheffing voor 2013. Het plan zal de overheid in 2013 zo'n 50 miljoen euro opbrengen. De oppositiepartijen in de Kamer willen dat minister Blok de plannen voor de jaren daarna aanpast. Minister Blok gaf aan dat het van groot belang is dat huurverhogingen inkomensafhankelijk worden gemaakt en dat huurprijzen marktconform worden bepaald.

De Eerste Kamer keurde verder ook het plan voor aanpak van scheefwonen goed.

Gerelateerd nieuws

Lees ook