Verkoopgolf onder beleggers, wat is de oorzaak en wat zijn de gevolgen?

bron: RTL nieuws

Wie een huis wil huren in de vrije sector krijgt het binnenkort mogelijk wat lastiger. De beschikbaarheid van het aantal huurwoningen is in het vierde kwartaal van 2022 flink gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Ook de prijzen werken niet mee. Dit blijkt uit de laatste Huurmonitor van Pararius.

Verdwijning van huurwoningen

Als wordt gekeken naar het vierde kwartaal van 2022 was er volgens Pararius sprake van een daling van 9 procent van woningen die vrijkwamen voor nieuwe huurders in de vrije sector. Vooral in grote steden, zoals Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam, verdwenen woningen van de markt. De verdwijning van de huurwoningen komt niet doordat er nieuwe huurders zijn gevonden, maar doordat de eigenaren de woningen te koop zetten. Volgens Pararius komt dit doordat het kabinet met strengere regels voor verhuurders komt, die ervoor zorgen dat verhuren minder rendabel wordt. Ook gemeenten nemen lokale maatregelen om beleggers in de weg te staan. Tevens daalt de prijs van koopwoningen, na jaren van prijsstijgingen. Veel verhuurders die overwaarde uit hun pand willen halen, zien nu dan ook de kans om te verkopen.

Huurprijzen stijgen in grote steden

Hoewel de landelijke huurprijs in het vierde kwartaal van 2022 met 1,1 procent gedaald is ten opzichte van een jaar eerder, stijgen de prijzen in de grote steden. In Amsterdam is de prijsstijging bijvoorbeeld al bijna 11 procentGerelateerd nieuws

Lees ook