Voorstel kettingbeding: beperk huurstijging bij verkoop corporatiewoning

bron: AD

Volgens het CDA komt het te vaak voor: sociale huurwoningen die door corporaties worden verkocht aan investeerders, waarna ze vervolgens voor flink meer geld weer worden verhuurd. Het CDA heeft daarom een wetsvoorstel gedaan voor een ‘kettingbeding’ bij de verkoop van sociale huurwoningen.

Verdwijnen van middenhuur

Het voorstel van het CDA houdt in dat woningcorporaties voorwaarden mogen stellen wat betreft de toekomstige huur van sociale huurwoningen die ze verkopen. Het idee is dan dat de corporaties een maximale huur meegeven die de kopers, vaak investeerders, mogen vragen voor de woning. Zo hoopt het CDA te voorkomen dat de huur ineens omhoog schiet, terwijl de woning eerst voor veel minder werd verhuurd.

Volgens CDA-kamerlid Erik Ronnes gebeurt het nu te vaak dat sociale huurwoningen, die eerst voor minder dan €711 werden verhuurd, na verkoop voor meer dan €1.000 per maand verhuurd worden. Hiermee verdwijnen huurwoningen uit de middenhuur (€711-€1.000), terwijl hier juist de meeste vraag naar is. Met name in de grote steden is dit het geval. Pasgeleden was er nog ophef in Utrecht over een buitenlandse investeringspartij die miljoenen verdienden met het doorverkopen van corporatiewoningen.

Het voorstel van het CDA wordt gesteund door de Tweede Kamer.

Gerelateerd nieuws

Lees ook