Weg met die troep: 5x tips voor een opgeruimd huis

bron: Roomed, Libelle

Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd, maar helaas is opruimen niet iedereen zijn ding. Om ervoor te zorgen dat je jouw huis toch aan kant krijgt, geven we je wat handige tips op basis van de Japanse KonMari-methode, de razendpopulaire techniek van de opruimgoeroe Marie Kondo.

Weg ermee, of niet?

Een overschot aan spullen is de grootste veroorzaker van rommel. Daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat je minder spullen bezit. Volgens Kondo moet je bij elk object waar je over twijfelt jezelf de essentiële vraag ‘Does it spark joy?’ stellen. Word je niet gelukkig van het object? Weg ermee! Dit betekent natuurlijk niet dat je deze spullen perse hoeft weg te gooien. Je kunt er altijd nog iemand anders blij mee maken door ze naar de kringloop te brengen.

Schuldgevoel

Iedereen kent het wel: je krijgt een cadeau waar je eigenlijk niet echt iets aan hebt, maar bewaart het toch omdat je anders een schuldgevoel krijgt. Volgens Kondo is dit schuldgevoel nergens voor nodig. Cadeaus zijn volgens haar namelijk geen dingen, maar een manier om gevoelens uit te drukken. Oftewel: ‘It’s the thoughts that counts!’

Stap voor stap

Volgens de KonMari-methode is de volgorde waarin je opruimt erg belangrijk, het is namelijk makkelijker als je begint met de spullen waarover je het makkelijkst beslist. Volgens de Japanse is de beste volgorde:

  • Kleding
  • Boeken
  • Losse spullen (kabels, sleutels etc.)
  • Dierbare spullen

Overal netjes

Het lijkt misschien makkelijk: kastdeur dicht en je ziet de troep niet meer. Volgens de KonMari-methode zorgt dit juist voor onrust en een onoverzichtelijke situatie. Zorg daarom dat het er achter elk kastdeurtje ook op en top uitziet. Dit scheelt een hoop tijd en frustratie: graaien in een rommelige lade is namelijk verleden tijd.

Paperwork

Oude loonstroken, bonnen, verzekeringspolissen en nog veel meer papierwerk: het is belangrijk en kan altijd nog nodig zijn, dus bewaar je het. Nu is het in dit digitale tijdperk niet meer nodig om alles op papier te bewaren. Kondo raadt aan om zoveel mogelijk documenten digitaal te bewaren. Laat de echt nodige papieren niet rondslingeren, maar bewaar ze in een handige map en plaats deze op een vaste plek.

Meer weten over de wereldberoemde methode van Marie Kondo? Kruip dan voor de TV, want de opruimgoeroe heeft nu zelfs een eigen serie op Netflix: Tidying Up with Marie Kondo. Is dat bingewatchen toch nog ergens goed voor!

Lees ook: Huren in je eentje te duur? Word een woningdeler!

Gerelateerd nieuws

Lees ook