Woning op het oog? Zo schrijf je een goede mail aan de verhuurder!

Je hebt een woning gezien op Huurwoningen en wilt graag reageren. Dat is super, alleen zul je vast niet de enige zijn. De kunst is om op te vallen tussen alle andere reacties. In dit artikel vertellen we je daarom stap voor stap hoe je een goede mail stuurt naar de verhuurder van misschien wel jouw nieuwe droomhuis!

Even voorstellen

Begin bij de basis: vertel iets over jezelf. Schrijf een korte introductie waarin je je naam, leeftijd en huidige situatie uitlegt. Zo is het handig om te benoemen met wie je een woning zoekt: alleen, met een partner of misschien wel met het hele gezin. Voor de verhuurder kan de reden waarom je een nieuwe woning zoekt ook belangrijk zijn. Benoem deze daarom ook.

Work work work

Niet geheel onbelangrijk: de huur moet betaald kunnen worden. Geef de verhuurder daarom opheldering over jouw financiële situatie en maak duidelijk dat jij in staat bent om de huurlasten te dragen. Vertel wat voor werk je doet, hoeveel uur je werkt, wat voor contract je hebt en het liefst ook gelijk wat je inkomen is. Werk je niet, omdat je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt bent? Leg je situatie dan ook goed uit en vertel hoe je aan inkomen komt.

Extra informatie

Als extra informatie kun je nog bepaalde eigenschappen van jezelf benoemen. Heb je bijvoorbeeld huisdieren? Dan is het handig om dit te melden, niet in alle huurwoningen zijn namelijk huisdieren toegestaan. Ben jij een echte huismus en leid je een rustig leven? Benoem dit ook, dan weet de verhuurder in ieder geval dat hij bij jou niet bang hoeft te zijn voor huisfeestjes. Tot slot is roken iets om rekening mee te houden. Ben je een niet-roker? Vertel dit dan, dit kan alleen maar in je voordeel werken!

Waarom deze woning?

Voor de verhuurder is het belangrijk om te weten wie jij bent en wat je situatie is, maar ook motivatie is een punt van aandacht. Vertel waarom specifiek deze woning je zo aansprak. Heb je bijvoorbeeld goede herinneringen aan de buurt of werd je op slag verliefd op de prachtige jaren ‘30 details? Benoem het. Zo ziet de verhuurder ook dat je niet dezelfde reactie geeft op elke woning, maar echt de moeite hebt genomen.

Bezichtigen

Uiteindelijk is het doel van de mail natuurlijk dat je uitgenodigd wordt om de woning te komen bezichtigen. Vraag daarom als laatst netjes of dat mogelijk is en wanneer dat eventueel zou kunnen. Maak ook nog eens extra duidelijk dat je erg enthousiast bent over de woning en serieuze interesse hebt. Verhuurders steken niet graag tijd in mensen die geen oprechte interesse hebben.

Bijlagen

Een goede mail is de basis, maar de verhuurder heeft uiteindelijk ook bewijs nodig van bepaalde zaken. Stuur bepaalde documentatie, zoals loonstroken en een identiteitsbewijs daarom direct mee met de mail. Zo heeft de verhuurder gelijk een goed beeld van jouw situatie én weet hij dat je je zaken op orde hebt.

Gerelateerd nieuws

Lees ook