Woningcrisis raakt ook studenten

bron: Nu.nl

Ook studenten lijken nu de woningcrisis te gaan voelen in hun vaak toch al lege portemonnee. Uit onderzoek naar de prijzen van studentenkamers blijkt dat studenten in 2012 beduidend meer betalen voor een kamer.

Forse stijging

De prijzen voor studentenkamers in januari t/m mei stegen met 12,5% in vergelijking met dezelfde periode in 2011. Moesten ze in 2011 gemiddeld 358 euro betalen, nu zijn de studenten gemiddeld 403 euro kwijt aan woonruimte. Een forse stijging, die verschillende redenen lijkt te hebben. Eén reden is dat veel verhuurders de oplopende vaste lasten doorberekenen in hun huurprijs. Een andere oorzaak kan zijn dat veel studenten weer thuis gaan wonen en hun kamers opzeggen, waarna de verhuurder besluit de huurprijs te verhogen. Dit mag hij namelijk niet zomaar doen als iemand een kamer huurt.

Ruimere kamers

Opvallend is dat er wel steeds grotere kamers worden verhuurd. De reden hiervoor hangt nauw samen met de crisis in de koopsector. Omdat veel huiseigenaren hun koopwoning niet verkocht krijgen, besluiten ze hun woonruimte te verhuren, onder meer aan studenten. Was een kamer in 2011 gemiddeld 18,23 vierkante meter, in 2012 kunnen studenten terecht in kamers met een gemiddeld oppervlakte van 21,58 vierkante meter. Zo kan het zijn dat studenten tegenwoordig steeds vaker een grote kamer huren in een mooi woonhuis in plaats van een klein smoezelig zolderkamertje in een studentenhuis.

Gerelateerd nieuws

Lees ook