Woningnood leidt tot woonprotest

bron: Woonprotest

Tegenwoordig gaat er geen dag voorbij dat je het niet leest in de kranten: de wooncrisis. Momenteel is de vraag naar woningen in Nederland vele malen groter dan het aanbod, wat ervoor zorgt dat geschikte en betaalbare woonruimte voor velen steeds moeilijker wordt. Om die reden is actiegroep Het Woonprotest in het leven geroepen: “We kunnen niet meer wachten op de politici die dit wanbeleid actief voeren of oogluikend toestaan. We moeten aan de noodrem trekken en een ommekeer in beleid forceren.” Zondag 12 september gingen de actiegroep en haar aanhangers dan ook massaal de straat op om te demonstreren.

Waar staat actiegroep Het Woonprotest voor?

Het Woonprotest is een verbond van verschillende actiegroepen en organisaties uit het hele land die de komende tijd op verschillende plekken demonstreren voor een drastische verandering in het woonbeleid. De demonstranten eisen het volgende:

De overheid moet zorgen voor voldoende en betaalbare huisvesting; Er moet worden gestopt met racistisch en klassicistisch woon- en sloopbeleid; ‘Parasitaire beleggers’ moeten worden aangepakt; De grip moet op escalerende prijzen worden herpakt.

Momenteel wordt actiegroep Woonprotest gesteund door 203 organisaties. Het gaat veelal om vakbonden, politieke partijen, huurdersverenigingen en studentenorganisaties.

De straat op

Op zondag 12 september 2021 was het zover: aanhangers van Het Woonprotest gingen massaal de straat op. Volgens de gemeente Amsterdam waren er ruim 15.000 mensen op de been. Volgens de politie is de staking soepel verlopen. Er is nog niet gereageerd op de eisen door kabinet, maar de actiegroep laat het er niet bij zitten. Op 17 oktober vindt het volgende protest plaats, ditmaal in Rotterdam. Het Woonprotest hoopt hiermee genoeg aandacht te trekken om de gestelde eisen daadwerkelijk doorgevoerd te krijgen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook