Woonlasten kosten Nederlandse huishoudens bijna kwart van het inkomen

bron: Nu.nl

Huur, gas, water, licht: iedere maand gaat een gedeelte van je inkomen weer naar je woonlasten. Gemiddeld genomen waren Nederlandse huishoudens in 2015 maandelijks 23,8 procent van hun inkomen kwijt aan woonlasten. Dit ligt onder het Europees gemiddelde van 24,4 procent.

Ontwikkeling uitgavenpatroon

Tien jaar geleden lag het percentage in Nederland ook al lager dan het Europees gemiddelde. Hier waren we in 2005 gemiddeld 20 procent kwijt aan onze woonlasten, waar het gemiddelde in de EU toen op 22,5 procent lag. Volgens het statistiekbureau dat deze cijfers publiceert, Eurostat, bestaan woonlasten uit kosten voor de huur of hypotheek, elektriciteit, gas en water. Tegenwoordig ben je binnen de eurozone het duurst uit in Finland: daar waren ze in 2015 28,2 procent kwijt aan wonen. Vergeleken met de Finnen houden Nederlanders dus meer geld over voor andere zaken, maar Malta spant hierin de kroon: daar waren ze vorig jaar gemiddeld slechts 10,1 procent kwijt aan wonen.

Andere kostenposten

In totaal werd er in 2015 in de EU 2.000 miljard euro aan wonen uitgegeven. Een hoop geld, maar er was ook nog ruimte voor andere zaken. Europese huishoudens gaven hun inkomen procentueel gezien uit aan de volgende posten:

  • Transport (13%);
  • Eten en drinken (12,3%);
  • Diverse goederen en diensten – financiële diensten, verzekeringen en persoonlijke verzorging (11,5%);
  • Cultuur (8,5%);
  • Restaurants en hotels (8,5%).

Gerelateerd nieuws

Lees ook